Marina katastrofer för de stora men flyt och framgång för de små

0

Text: Robert Hammarlöf
Publicerad i LT: 4 augusti 2006

Stora, internationella båtolyckor fortsatte under vecka 31 för ett halvsekel (1956, Karlssons anteckning) sedan dominera nyhetsflödet i Stockholms Läns & Södertälje Tidning i allmänhet och på dess förstasida i synnerhet.
Sålunda kunde man måndagen den 30 juli läsa vidare om kollisionen mellan Svenska Amerikanska-Linjens Stockholm och italienska atlantångaren Andrea Doria – där man nu konstaterar att det högst anmärkningsvärda har hänt att Andrea Dorias loggbok tycks ha följt med ned i djupet …
En av passagerarna på Stockholm, Peter Hjertberg, berättar i LT att en 15-årig flicka vid namn Linda Morgan vid kollisionen helt sonika kastades över från Andrea Doria till Stockholm – där hon återfanns vid liv i fören!
Det slutliga dödsantalet blev 56 – 51 på Andrea Doria och 5 på Stockholm.
Samtidigt rapporteras att liv skördats även vid en storm ute på Engelska kanalen. Flygplan och båtar letar febrilt efter 16 båtar med 80 människor.

Några dagar senare meddelar en braskande LT-rubrik att en svensk båt – Sveabolagets Warun – står i lågor i Östersjön. Besättningen – sammanlagt 22 personer varav två kvinnor – har räddats men fartyget är förstört.
Tvärtom till båtnad för aktiviteter på vattenytan är att kanotkungen Gert Fredriksson vid nära 40 års åldern visat sig fortfarande hålla stilen, enär har vunnit längsta sträckan – 10 000 meter – vid Arosrundan i Västerås. (Gert Fredriksson avled i cancer i början av juli 2006 i en ålder av 86 år.)
Rent lokalt rapporterar Södertäljes lokaltidning så här dags år 1956 om en rad framgångar, på och i det våta elementet om än helt i avsaknad av båt.
I idrottssplaten präntar sportsignaturen ”Arno” i rent lyriska ordalag:

”Södertäljes båda simklubbar, SGSF och SSS, visade vid de sistlidna helgens senior-DM i Katrineholm att kringelstaden är hemvisten för Sörmlands bästa simhoppare, vilka nu var en verklig ögonfröjd att se.”

1Fredagen den 3 augusti meddelas att på lördagen blir det avslutning för samtliga simkurser – med infödde Södertäljebon samt drivande kraften inom Sörmlandsidrotten, tillika chefen för besöksverksamheten vid Scania-Vabis, Göran Denlert som promotor.
Samma dag harangeras också densamme högeligen av LT:s chefredaktör Sture Olsson, det i samband med Denlerts 50-årsdag två dagar senare.

Den 4 augusti avslöjas endast en kompetent sökande till fem polistjänster i Södertälje – samt att femton års forskarmöda sparar miljoner; i en stor intervju med LT omtalar chefen för Husdjursförädling, dr A Hansson, att

”…korna ger fantastiskt nog den bästa mjölkavkastningen om de endast får sextio procents utfodring mot normalt hundra procent.”

På Nygatan 2 kan man köpa resterande sommarklänningar för kr 12:75 och på Badhusgatan säljes svarta och blåa jeans från 9 till 12 riksdaler.

Publicerat av

Peter Karlsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *