Missad sprut för starka sprutor och högländare tappar koll och kilt

tredjesep1956
Text: Robert Hammarlöf
Publicerad i LT: 4 september 2006

En fullständigt meningslös vandalism och skadegörelse av några lymlar har en längre tid pågått mot belysningen längs kanalen i Södertälje, meddelar Stockholms Läns & Södertälje Tidning måndagen den 3 september 1956.
Att Södertäljes stavhopparstjärna Ragge Lundberg förlorat mot ungraren Hammonay i en landskamp i friidrott i helgen berodde enligt LT på att Ragge hade ställt upp trots sjukdom – och fallit på alltför starka sprutor.

På onsdagen rapporteras att Idrottsparken och Isbanan i Södertälje skall kommunaliseras – om nu stadsfullmäktige bifaller en hemställan därom.
I en LT-serie med sekelskiftesminnen berättar smidesmästare Ernst Zetterblom om 12 timmars arbetsdag med en förtjänst på 6 öre i timmen – medan några notiser ger vid handen att augusti haft 23 regndagar och att Sörmlands landsting beslutat ge stora anslag till nykterhetsvården.
Vidare anslås en hel sida i storformat att

”…ritningarna redan är klara till en rymd-stad 80 mil ovan jorden”.

Staden tar 40 månader att bygga upp och en turistresa de 80 milen ut i rymden kostar 260 000 kronor.

Fredag 7 september berättar en notis på sidan 1 att skotten John Bland vid en fest i Skottland tappat kilten inför ögonen på – drottning Elizabeth!
Därtill meddelas att landets största trafikrazzia på Södertäljevägen – kallad ”Operation höstmanöver” – givit

”…ett mycket gott slutresultat”.

Sex rattfyllerister, en biltjuv, femton körkortslösa bilförare samt fyra bilar som saknade skattekvitton. 300 poliser hade synat 6 500 fordon.
Valmånaden var inledd och sagda dag visar en stor bild hur högerledaren Jarl Hjalmarson anländer till Tältet i Södertälje – i helikopter…
…alltmedan en annons trumpetar ut att såväl Gnesta-Kalles kvinett som Gösta ”Snoddas” Nordgren engagerats till en fritidsgårdsfest i Enhörna.

8sep56

För 50 år sedan (60 år, Karlssons anm.) bestod Södertäljes lokaltidning av minst lika många i c k e lokala nyheter. Sålunda kunde man på en förstasidesbild lördagen den 8 september se hur prinsessan Birgitta iklädd gympadress begår sin debut på Gymnastisska centralinsitutet för att utbildas till gynastikdirektör.
Vidare finns där en bild på en otäck spårvagnsolycka på Norra Bantorget i Stockholm samt en sensationell bulletin om en irländare vid namn Thomas Hutchinson, vilket minsann

”…infågat ett flygande tefat”.

– Föremålet var äggformat och spetsigt i båda ändarna samt omkring 45 centimeter i genomskärning. Det var ljusrött men försett med mörkröda punkter och ränder. Nedtill var det format som ett tefat. Tyvärr så smet föremålet på väg till polisen, berättar Hutchinson inför världspressen.
För att ändå avsluta med något lokalt så väntas även folkpartiledaren Bertil Ohlin till Södertälje – utan helikopter men till pampig blåsorkester.
Den biosugna kan kolla in Birgitte Bardon som Mademoiselle Pigalle på Roxy.

Publicerat av

Peter Karlsson

2 reaktioner till “Missad sprut för starka sprutor och högländare tappar koll och kilt”

  1. Södertäljes stavhopparstjärna hette Ragge Lundberg – icke Lundgren!
    – – –
    När skotten John Bland tappade kilten framför ögonen på drottning Elizabeth så agerade drottningen John Blund och slöt sagda ögon.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *