Kyrkodispyt spred sig utanför väggarna

⌉ SÖDERTÄLJE ¦ FÖR 35 ÅR SEDAN ⌊
Åsikter och respass. Ulla Dahlberg (S) tyckte till om kvinnliga präster, och Lawerence McCray, SBBK, fick sparken. Arkivfoto: LT
Åsikter och respass. Ulla Dahlberg (S) tyckte till om kvinnliga präster, och Lawerence McCray, SBBK, fick sparken. Arkivfoto: LT

För 35 år sedan var det stor debatt om kvinnliga präst­er. Bägaren hade svämmat över så pass att politiker gav sig in i konflikten.

Återblickar. I LT den 3 september 1981 skriver tidningen om en utredning som pågick gällande kvinno­prästmotståndare i kyrk­orna. Utredningen från kommundepartementet presenterade alternativ för att få bort problemet med att vissa kyrkor vägrade låta kvinnor i prästdräkt att viga.
Ett av alternativen var att regeringen inte skulle blanda­ sig i medan ett annat var att lagstifta så att motståndare till kvinnliga präster­ kunde uteslutas från möjligheten att bli prästvigda.
En som stod bakom alternativet till en lag var Ulla Dahlberg (S). Hon ansåg att motståndet till kvinnliga präster pågått så länge att en lag skulle kunna på bukt på problemet. När LT pratar­ med präster i kommun­en tyckte alla att Svenska kyrkan­ själv skulle bestämma och lösa problemet.
I lokaltidningen den 4 september fick läsarna veta att SBBK brutit med den 212 centimeter långa amerikan­en Lewerance McCray – som var en av spelarna som var med när herrarna tog sitt första SM-guld 1978. Anledningen var att McCray drogs med skador som läkarna­ bedömde att han inte ­skulle bli fri ifrån.
Andra nyheter var att Hölöborna inte ville ha en Gulf-mack och Scania­rinkens glasfasad skulle delvis täckas över med plåt för att spara på energi.

Publicerat av

Peter Karlsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *