Järna fick inte bilda egen kommun

⌉ SÖDERTÄLJE ¦ FÖR 25 ÅR SEDAN ⌊
Besvikna. Torild Majgren och Ove Lundgren (C) ville bryta sig loss från Södertälje kommun.Arkivfoto: Annika Jonsson
Besvikna. Torild Majgren och Ove Lundgren (C) ville bryta sig loss från Södertälje kommun.Arkivfoto: Annika Jonsson

Återblick. Trots att ja-sidan fick flest röster totalt i folkomröstningen den 15 september 1991 gällande om Järna, Vårdinge och Hölö/Mörkö skulle bli egen kommun­ fick inte Järna som man ville. Anledningen var för att de två andra kommun­delarna röstade nej.
– Vårdinge och Mörkö/Hölö har klart sagt ifrån att de inte vill ha den här lösningen, men samtidigt har Järnaborna visat att de inte vill tillhöra Södertälje, sa kommunalråd Ove Lundgren (C) i LT dagen efter.
Torild Majgren, generalen i ”Ja till egen kommun” var besviken på resultatet och hävdade att väljarna utsatts för osaklig propaganda av ”nej-generalerna”.
– Äsch, för oss i Mölnbo­ handlade omröstningen om en ren resursfråga – vi behöv­er en stor kommuns resurser. Därför tycker jag det är rimligt med affischer som säger ”Rädda åldrings­vården – rösta nej”, sa ­Helmuth Lavicka (S).

Publicerat av

Peter Karlsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *