Åsa-Nisse flyger i luften på Castor och 10 000 fordon korkar igen Storgatan

Text: Robert Hammarlöf
Publicerad i LT: 16 oktober 2006

I Stockholms Läns och Södertälje Tidning inledde vecka 42 år 1956 med en förstasidesrapport från ett hotell London, där 26 unga vackra damer från världens alla hörn samlats för att tävla om titeln Miss World. Där får vi veta att en av de verkligt stora favoriterna är Anita Ekberg från Sverige.

Ett par foton därtill visar dels trion Gunnar Hedlund, ”Kinna” Ericsson och Tage Erlander, vilka just enats om fortsatt samregerande – dels trion Dan Waern (1 500 meter), Erik Uddebom (kula) och radioreportern Sven Jerring, äntrande ett flygplan i samband med en friidrottskamp i Tyskland.

Som synes en myckenhet icke-lokalt stoff på lokaltidningens paradsida … Av desto mer lokal karaktär var då onsdagens 7-spaltiga (!) huvudnyhet:

”Trafikrevolutionen räddar Södertälje ur kaos! Över 10 000 fordon om dagen gör Storgatan till en hopplös flaskhals.”

b2

Fredag 19 oktober anslås stort utrymme åt att tidningens verkställande direktör Eric Anderson fyller 60 år. Dennes högra hand, huvudredaktören Sture Olsson, präntar bland annat dessa rader uti LT:s hyllningsspalter:

”Bland de många vännerna är Erik Anderson erkänd som den glade bland de glada, som den friske garçonen, vilket inte haft mycket till övers för krystade umgängesfasoner men desto mer för det goda kamratskapet:”

I samma tidning menar också Länkarnas ledare Gustaf Sundström:

”De enda som haft glädje av att motboken slopats är alkoholmissbrukarna, medan dessas hustrur och barn lever i skräck och elände.”

Denne menar också att…

”…sparken är inte rätta boten för alkoholsjuka arbetare. Vi måste sluta se på missbrukaren som ett hållningslöst kräk”.

Ur ett föredragsreferat av LT-signaturen D.A. citerar vi följande:

”Vi negrer är inte särskilt musikaliska och inte heller särskilt förtjusta i att dansa. Själv hade jag svårt att lära mig dansa och dansar inte bra. Det är bara lättast för negrer att slå sig fram på dessa områden … Sålunda försökte den amerikanska negerjournalisten Charles Mc. Eaddy avliva en omhuldad myt, när han talade på onsdagen i Folkets hus inför Arbetarinstitutets månghövdade publik om negrernas leverne i samhället.”

Vidare i fredagstidningen annonseras om filmen Åsa-Nisse flyger i luften på Castor i Södertälje – en film som gav upphov till följande smått klassiska tillika föredömligt korta filmrecension:

”Far i frid.”

b1

Lördagen den 20 oktober för ett halvt sekel sedan slog landets verkliga klädjätte till med trenne helsidesannonser i storformat i Länstidningen.

Bland ”Algots Audrey-byxor” för damer återfinnes Elasta-Gabardin för 88 kronor, herrarna kan få en Algots-byxa i rak slalommodell för 29:75, de unga flickorna Algots anorak för 39:50 – samt tonårsgrabbarna en duffel med läderknappar och påstickade mockafickor för endast 69 riksdaler.

Publicerat av

Peter Karlsson

En kommentar till “Åsa-Nisse flyger i luften på Castor och 10 000 fordon korkar igen Storgatan”

 1. Den klassiska Åsa-Nisse-recensionen skrevs av Alf Montán i Expressen på 1950-talet…
  …men en ännu kortare recension hade ävenledes för 60 år sedan redaktören Wilhelm Peterson-Berger om en bok i Östersunds-Posten:

  ”Varför?”
  – – –
  Robban H,
  bloggare på
  gamla dar…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *