Strid om namn på tågstationerna

⌉ SÖDERTÄLJE ¦ FÖR 25 ÅR SEDAN ⌊
Södra för lik Syd? Banverket ville att Södertälje skulle byta namn på sina stationer.Arkivfoto: Annika Jonsson
Södra för lik Syd? Banverket ville att Södertälje skulle byta namn på sina stationer. Arkivfoto: Annika Jonsson

Det planerades att byggas en ny tågstation i Södertälje. Men namnet var inte alla förtjusta i.

Återblickar. Efter flera år av diskussioner om hur den nya Grödingebanan skulle gå hade parterna äntligen enats om att spåret trots allt skulle gå igenom Södertälje. En ny järnvägsstation skulle byggas i Pershagen och döpas till Södertälje Syd.
Men i LT den 22 oktober 1991 fick läsarna veta att Banverket och SL hade synpunkter på tågstationernas namn i Södertälje.
”Syd” borde heta ”Central” menade man medan den centrala pendeltågsstationen borde döpas om till ”Norra”. Anledningen var för att ”Syd” kunde förväxlas med ”Södra” och även Stockholms stationer.
SL däremot ansåg att fjärrtågsstationen skulle heta ”Södertälje” och den nya pendeltågsstationen skulle döpas till ”Pershagen”.
Vid byggnadsnämndens kommande möte skulle man fatta beslut i frågan.
Fotbollssäsongen var färdigspelad och en debatt pågick om att slå ihop Assyriska, Syrianska och Södertälje FF då alla tre klubbarna kommande säsong skulle spela i samma division 2-serie. Fördelarna var flera än nackdelarna ansåg LT:s analys.
I LT den 25 oktober fick man veta att St:a Ragnhildsgatan levde vidare trots att Lunahuset stod där. Gatuindelningen när huset restes­ sig blev nämligen inte ändrad.­ Detta gjorde bland annat att det var fritt fram att röka på ”gatan”.
Ändring var på gång.

Publicerat av

Peter Karlsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *