I radion hörs skrik och skott från Ungern och det rapporteras om afrikanska grötvanor


Text: Robert Hammarlöf
Publicerad i LT: 27 oktober 2006

Under den senare delen av vecka 43 anno 1956 fick det lokala materialet till stor del stå åt sidan för en katastrofal händelse som gav eko i hela världen. Det var onsdagen den 24 oktober som följande svarta rubrikrader trumpetades ut över förstasidan i Stockholms Läns & Södertälje Tidning:

RYSKA TRUPPER HAR INGRIPIT I UNGERN

Budapestradion meddelade att ingripandet skedde efter hänvändelse från det ungerska (kommunistiska) arbetarpartiet och i enlighet med vad som stod i Warszawaföredraget. I regeringsdekretet hette det bland annat att:

”… en mängd medborgare, soldater och medlemmar av den statliga säkerhetspolisen har blivit dödade (…) och Imre Nagy har återinträtt som ungersk regeringschef”

I radioutsändningen hördes både skrik och skott.

Den lokala händelsen som därmed kom i skymundan – trots generöst utrymme – var jordfästningen av en av Södertäljes populäraste personer genom tiderna, nämligen Södertälje sportklubbs och ishockeylandslaget Tre Kronors legendariske målvakt Arne ”Brand-Johan” Johansson.
Arne Johansson var – som smeknamnet antyder – anställd vid brandkåren och en bild visar hur sex brandmän bär kistan ut ur kyrkan. I det särdeles långa begravningsreferatet beskrivs gripande hur hundratals människor kommit till Södertälje för att ta ett sista farväl av sin nära anhörige, släkting, arbets- och klubbkamrat, vän och idrottsidol.

Den bulletin som meddelade att 160-årige afrikanen William Bisset gillar gröt och tobak var det inte många LT-läsare som tog notis om den dan.

Fredagen den 26 oktober meddelas att resningen i Ungern ännu ej är kvävd och att en ännu kraftigare aktion var att vänta innevarande dag. Medan motståndsstyrkor fortsatte kämpa i ett dimhöljt Budapest gav regeringen order om att hela befolkningen skulle hålla sig inomhus.

Men åter till Södertäljes horisont, där två av ”Brand-Johans” efterträdare i SSK-målet fanns med på Isbanan mot Leksand på fredagskvällen: Kjell Svensson (ordinarie) och Thord Flodquist (reserv).

I lördagstidningen rapporteras att SSK – med bland andra även ”Vicke Hallon”, Olle Stenar och Rickard Fagerlund – slagit dalkarlarna med 10-1!

Även på lördagen gav telegrammen från Ungern vid handen att de rasande striderna fortsatte med oförminskad intensitet och med tusentals döda. Frihetskämparna meddelades hålla stånd på en mängd orter ute i landet.

En beskedligare men av Södertäljeborna ändå uppmärksammad nyhet var att SJ beslutat höja biljettpriserna med ca tio procent, gällande även SJ:s busstrafik – vilket innebar en höjning på sträckan Södertälje-Nykvarn från 2:10 till 2:40, medan månadsbiljettens kostnad höjs från 38 till 41 kronor.

Publicerat av

Peter Karlsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *