Samtal med Jörgen Appelgren, Junilistan

I avsnitt sju av podden ”Prat om politik” träffar Per Arnsäter Junilistans partiledare Jörgen Appelgren, som är förstenamn på Junilistans EU-lista.

Junilistan är ett tvärpolitiskt, EU-kritiskt parti, med såväl moderater som socialdemokrater som medlemmar. Partiet skrällde i EU-valet 2004 och fick tre mandat i EU-parlamentet. Men 2009 åkte Junilistan ut. Frågan är varför? Och vad vill Jörgen Appelgren och Junilistan göra i Bryssel den här gången?

Jörgen Appelgren berättar att han vill omförhandla EU-medlemskapet. Han vill se ett EU som har betydligt mindre makt än i dag. Han är i grunden socialdemokrat men när han nu kandiderar för Junilistan får han inte vara det längre, något han inte verkar sörja allt för mycket. Jörgen Appelgren tycker att många svenska EU-parlamentariker sviker sina väljare hemma i Sverige eftersom de sitter i partigrupper som arbetar för mer makt till EU.

Men Jörgen Appelgren har inget rakt svar på vilken partigrupp som Junilistan ska höra till om partiet kommer in i EU-parlamentet. Det är däremot klart att de inte kommer att samarbeta med Sverigedemokraterna säger han.

Intervjun gjordes den 4 april i Stockholm. Här kan du lyssna direkt på hela samtalet:

Om du vill lyssna direkt i mobilen kan du ladda ner ”ÖP i ditt öra” i Itunes. Använder du inte Itunes? Lägg in den här adressen i valfritt poddradioprogram: http://feeds.feedburner.com/opidittora

 

Vem skulle du vilja lyssna på nästa gång? Hör av dig med förslag till [email protected] eller [email protected]

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *