Ät svenskt – det är svinbra!

Antibiotika räddar liv samt behandlar bakteriesjukdomar, både på människor och djur. Så ska det också förbli. En stor utmaning lokalt, men också nationellt och internationellt är att antibiotikan flödar bland vissa djuruppfödare. Bakterier anpassar sig och blir resistenta mot antibiotika, resultatet blir att medicinerna gradvis förlorar sin effekt.

Det används enligt WHO, världshälsoorganisationen, mer antibiotika till friska djur än till sjuka människor. Sverige har idag en relativ låg förekomst av antibiotikaresistens och anledningen är att man under lång tid arbetat för en ansvarsfull djurhållning samt antibiotikaanvändning. I de flesta länder ges ungefär 90% av antibiotikan i foder eller vatten, i Sverige är den siffran 10%.

 


Bild från www.wwf.se

Publicerat av

Oskar Svärd

4 reaktioner till “Ät svenskt – det är svinbra!”

 1. Detta är en av många konsekvenser av att vi äter så mycket animaliska produkter.
  Det finns en sak man kan göra för att säkerställa att man inte är delaktig till denna hemska utveckling – välj vegetariskt.

  Som jag ser det så finns det ingen annan utväg än att kraftigt reducera intaget av animalier.

  1. Hej Einar!
   Kul att du läser min blogg. Rubriken har i allra högsta grad något med texten att göra, grisen tillhör svinsläktet, jag är nöjd över min rubriksättning då många valt att klicka på den för att läsa inlägget.

   Ditt uttryck snorvalp, som är synonymt med snorunge och slyngel, det gör mig generad. Kommentera gärna, men vårda språket!
   Allt gott.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *