Lördaxkrönika: Ett nytt GIF-drama

GIF Sundsvall befinner sig i en rafflande toppstrid i Superettan. Precis som de senaste säsongerna ska ödet avgöras under de allra sista omgångarna. Det börjar bli en vana för Sundsvallslaget att avsluta varje säsong med dramatik. Många med mig minns säkert säsongen 1999 när GIF under ledning av Anders Grönhagen tog steget upp från Norrettan. Själv stod jag på läktaren för att invänta beskedet att Umeå hade besegrat Assyriska och därmed hjälpt GIF upp i Allsvenskan, efter att Sundsvallslaget själva förlorat mot Brommapojkarna i sista omgången. Det var alldeles tyst på arenan. Sedan utbröt jublet och  GIF var tillbaka i högsta serien. Publiken rusade ut på planen och jag, då 11-årig knatte, lyckades norpa åt mig Patrik Johanssons shorts och Magnus ”Fimpen” Svenssons benskydd.
Andra exempel på minnen från riktig GIF-dramatik är de två misslyckade kvalen mot Gefle (2010) och Halmstad (2012). Mer lyckade GIF-slut är avancemanget 2011 och vändningen mot Ljungskile i sista omgången 2007 då jag som reporter mötte en segerrusig spelartrupp ute på Midlanda. Vändningen i den matchen med 0–2-underläge i paus som blev till seger med 4–2 är en riktig klassiker.
Frågan är vilket typ av slut vi får se den här säsongen. GIF har inte förlorat många matcher den senaste tiden, däremot har det blivit lite för få segrar för att ha greppet om en direktplats inför de sista omgångarna. Framförallt har jag kryssen hemma mot bottenlagen Örgryte och Värnamo i färskt minne, och sju mål framåt på de sju senaste matcherna skrämmer knappast motståndarna. Mot tabelljumbon Brage i morgon duger det inte med en poäng, och jag vill se lite mer initiativ, fart och variation i spelet än mot Assyriska senast. Vidare vill jag se följande under de två sista omgångarna:
Mer mod. Det gäller att verkligen våga gå för tre poäng i de två återstående matcherna och jag vill se ett GIF Sundsvall som verkligen tar tag i de matcher som återstår och som styr matchbilderna från start.
Jon Gudni Fjoluson i startelvan. Mittbacken har kommit in i ett väldigt svårt läge utan att ha spelat på länge och gjort det riktigt bra. Ett alternativ i backlinjen den här matchen är att flytta ut en av mittbackarna på avstängde Robert Lundströms högerbacksplats, då Eric Larsson bara gjort några få pass med laget. Marcus Danielson nämns som ett alternativ och har tränat på den positionen.
Att Johan Eklund fortsätter leverera. Jag tycker att Eklund har tagit stora steg sedan han kom till klubben, dessutom utnyttjas han styrkor på ett bättre sätt den här säsongen.
Man får inte glömma att GIF Sundsvall har fortfarande allt i egna händer gällande att ta en allsvensk plats. Vinner laget de återstående matcherna den här säsongen så spelas det allsvensk fotboll i Sundsvall nästa år, men det kan komma att krävas kvalspel. Det är med andra ord upplagt för ännu en rafflande avslutning på GIF-säsongen.
Precis som vanligt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *