Nu finns chansen till revansch, GIF

Var på plats i Landskrona i helgen, en match som skulle visa sig bli betydelselös i tabellen för GIF Sundsvalls del. Istället var det mest intressanta att följa den allsvenska avslutningen i bilen på vägen hem under söndagen, och det blev alltså Halmstads BK i kvalet även i år. Jag skrev en krönika under resan hem i går. Den finns på hemsidan men jag slänger upp en lite omarbetad version här med.

På onsdag smäller det!

____________________________________________________________________

Resultatet 0–0 mot Landskrona i lördags hade i slutändan ingen betydelse för GIF Sundsvalls del då både Falkenberg och Örebro gjorde sitt och vann i den sista omgången av Superettan. Nu blir det ännu ett allsvenskt kval och för GIF Sundsvalls del får vi hoppas att det går bättre den här gången än vad som varit fallen de senaste åren.
I kvalet mot Gefle 2010 var Sundsvallslaget egentligen aldrig riktigt nära. Hemma på Norrporten Arena minns jag att det länge var tveksamt om det skulle bli spel överhuvudtaget då snön vräkte ned. Gefle kändes tyngre och mer kampvilliga och över två matcher slutade det med klara 3–0 till Pelle Olssons gäng.
Den gången var det GIF Sundsvall som kom underifrån och ville uppåt, i fjol var det en helt annan historia. Då hamnade GIF på kvalplats trots en stark vår i Allsvenskan där jag tycker att laget förtjänade mer poäng än vad man fick, men redan i det första kvalmötet dog mer eller mindre hoppet om fortsatt allsvenskt spel då Halmstad vann med 3–0 (returen i Sundsvall slutade 4–3 till GIF).
Det räckte inte för att laget skulle hålla sig kvar i Allsvenskan den gången, i slutet av den här veckan får vi veta hur långt det räcker i år. För motståndet står återigen detta Halmstads BK som i går missade chansen att vinna hemma mot BP i sista omgången av Allsvenskan och därmed undvika kval. Nu ställs man mot GIF Sundsvall på Norrporten Arena på onsdag och returmöte i Halmstad på söndag, ett GIF som jag tror passar bättre för ett kvalspel än vad fjolårets upplaga gjorde.
Sundsvallslaget måste få med sig ett bättre resultat från första mötet den här gången än vad som var fallet i fjol, och att göra mål på bortaplan kan bli helt avgörande. Både mot Gefle (2010) och Halmstad (2012) misslyckades GIF med att göra mål borta och inget av kvalen fick något lyckligt GIF-slut.
För att lyckas med det tror jag det kommer krävas lite mer offensiva initiativ och löpningar än vad som stundtals varit fallet under hösten. Defensivt har det däremot sett riktigt bra ut med endast ett enda insläppt GIF-mål på de fyra senaste matcherna – och jag tror att HBK kan få problem att luckra upp GIF-defensiven.
Årets upplaga av GIF Sundsvall har endast förlorat fyra matcher på hela säsongen, varav en på de 18 senaste seriematcherna. Med andra ord är laget svårslaget, det är alltid av stor vikt i ett kvalspel och det är just det som gör att jag tror att kvalet kan få ett lyckligt slut för GIF.
Vi kan vänta oss en väldigt intressant duell mellan det tuffa anfallsparet Mikael Boman och Gudjon Baldvinsson och GIF Sundsvalls mittbacksduo som jag antar kommer att bestå av kaptenen Stefan Ålander och formstarke Jón Gudni Fjóluson.
Den sistnämndes resa in i laget under hösten är imponerande, och det var härligt att höra hans uttalande efter matchen i Landskrona.
De flesta GIF-rösterna talade om att Brommapojkarna var
önskemotståndare i kvalet, medan Fjóluson direkt nämnde att han gärna skulle möta Halmstad för att få chansen till revansch.
Den chansen får GIF Sundsvall – nu handlar det om att ta den.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *