Lördaxkrönika: Zetterberg är min OS-kapten

I januari i år gick Detroit Red Wings ut med att Henrik Zetterberg skulle ta över som lagkapten efter Nicklas Lidström och det var väl ingen som blev särskilt förvånad – däremot var det ruskigt stort. Det är inte vilket lag som helst som Zetterberg leder sedan dess utan det är en av de riktig stora och klassiska klubbarna i NHL. Innan ”Zäta” tog över uppdraget hade han haft Nicklas Lidström och Steve Yzerman som lagkaptener under sin tid i världens bästa hockeyliga och med andra ord har han fått lära sig från de bästa.
Henrik Zetterberg själv känns verkligen som en ledartyp och Detroit var tidigt inne på att de såg honom som en framtida kapten för laget. Det är inte konstigt med tanke på att ”Zäta” alltid jobbar stenhårt och ger sitt yttersta i varje moment ute på isen. Han sätter laget främst och är en spelare som alltid går till jobbet. Dessutom känns han väldigt trygg som person och inte som typen som svävar iväg på grund av framgångarna, det är åtminstone det intryck jag fått när jag träffat honom. Jag tror att han är en person som står stadigt med fötterna på jorden i både med- och motgång. Dessutom tror jag att de allra flesta spelarna i både NHL och inom svensk ishockey har en väldigt stor respekt för såväl spelaren som personen Henrik Zetterberg.
Därför är det för mig självklart att det är just han som ska leda Tre Kronor som lagkapten under OS i Sotji i vinter. Jag ser ingen annan svensk ishockeyspelare som har samma egenskaper som honom, och jag tror att förbundskapten Pär Mårts tänker likadant.
Tidigare under den här veckan noterades ”Zäta” för sin 700:e poäng i NHL och blev därmed den femte snabbaste spelaren i Red Wings historia att nå den siffran, då han behövde 739 matcher på sig. Nu tillhör han toppen av poängligan i NHL den här säsongen och därmed toppskiktet bland världens bästa spelare. 33 år gammal står han på toppen av sin karriär och kan nu skriva in sig bland de riktigt stora inom svensk ishockey.
Henrik Zetterberg är en av få spelare som varit med och vunnit Stanley Cup, VM och OS – men han har inte gjort det som lagkapten.
De tre OS-turneringarna som Henrik Zetterberg spelat är det Mats Sundin (2002 och 2006) och Nicklas Lidström (2010) som haft kaptensuppdraget. För Sundin så slutade det med att han fick lyfta bucklan 2006. Ni minns väl det klassiska anfallet där Peter Forsberg släpper pucken till Sundin som i sin tur droppar till Nicklas Lidström? Det slutar i alla fall med att Lidström dundrar på från blålinjen och gör 3–2 mot Finland i OS-finalen. Det målet avgjorde matchen och Mats Sundin fick till slut lyfta bucklan.
Henrik Zetterberg blev målskytt den gången och var en viktig spelare i laget som tog guld – om några månader kan han själv få chansen att leda ett svenskt lag mot OS-guld med ett C på bröstet.
Det vore stort, och helt rätt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *