Gästbloggare: Granit Buzuku

GIF Sundsvall har en mittfältare med det stenhårda namnet Granit Buzuku. Han är uppväxt i området Skönsberg i Sundsvall och ordnar kommande helg en cup i Skönsbergs idrottshall. Som dagens gästbloggare skriver Granit om sin uppväxt och den korsbandsskada som han drabbades av den här säsongen.

Mycket nöje!

_________________________________________________________________________

Tjena tjena! Granit Buzuku här! Jag är 20 år och är yttermittfältare och offensiv mittfältare i Gif Sundsvall. Min familj är från Kosovo och flydde till Sverige från kriget som utbröt 1992 i forna Jugoslavien. Mina föräldrar och syskon flydde för ett bättre liv till Sverige, och senare efter många flyttar till olika flyktingförläggningar så hamnade vi i Lycksele uppe i Norrland där jag föddes 1993. Efter ett år så beslutade syskonen och föräldrarna att flytta till Fagerdal/Sidsjön, även där en förläggning, o senare till Skönsberg där vi blev kvar ett bra tag!

Där jag fick läsa min första bok, gå första dagen på dagis, göra min första skoldag, sparka min första fotboll och lära känna andra människor med andra kulturer. Allt var väldigt nytt för mig och vi trivdes jättebra i Skönsberg! Jag har 2 äldre systrar, en som heter Kosovare och som är svensk mästarinna o Skandinavisk mästare i boxning. Min andra syster heter Ardiana och är en riktig pluggis, det är mycket plugg i hennes hjärna:) Sen har jag också en äldre bror som heter Faton. Även han spelar fotboll, i div 1 med Selånger.

Vägen till GIF Sundsvall har absolut inte varit lätt pga alla sporter man testade på när man var yngre. Först basket sen boxning o efter det taekwondo. Men fotboll blev något jag fastnade för efter karriären i taekwondo där jag slutade på topp med 2 guld o bäst i Norrland som 9-åring i 12 års-klassen, haha! Fotboll blev det när jag blev 9, men det var mestadels i Skönsberg, orten jag är uppväxt i och där man konstant spelade (street fotboll). Men en dag blev jag medtvingad av två klasskamrater till en träning med Gif Sundsvalls P93:or. Jag tackade ja och följde med dem, men första träningen hamnade jag som målvakt. Kortast i laget men ändå målvakt! Efter en tid frågade jag tränaren om jag fick spela forward och fick självklart göra det. Jag började imponera som forward med massa mål och blev efter en tid uppflyttad till P92 o senare vidare till P91.

En lång väg med massa roliga minnen men tiden gick för snabbt, allt för snabbt! Jag blev 15 o blev uttagen till landslaget o senare när jag var 16 fick jag göra min första träning med A-laget i Gif Sundsvall. Det ledde till att jag var med i matchtruppen som 16 åring! Riktigt coolt för mig! Det är alltid hårda vägar för att nå alla framgångar som matcher med landslaget o Gif Sundsvall. Det är inte lätt o bli bäst och det krävs enormt mycket tålamod och kunskap.

2012 fick jag min första riktiga motgång där jag skadade knät och det ledde till att året 2012, som skulle bli mitt år att visa hela Sundsvall vem Granit Buzuku är, drabbades jag istället av en korsbandsskada som höll mig borta från fotbollen. Istället blev jag ganska bra kompis med gymmet istället, haha! Men dagen innan operationen fick jag ett samtal som var det bästa samtalet jag fått. De va från giffarna o de sa att de ville förlänga mitt kontrakt o att de velat de under ett bra tag nu. Det var bara o springa o krita på sen vidare till Sophiahemmet i Stockholm för att opereras!

På fritiden brukar jag ägna min tid åt att umgås så mycket som möjligt med familjen som kommer högst upp i min priotetslista, flickvännen, som hjälpt mig riktigt mycket under rehabperioden och i övrigt är hon en jättefin person som är ett fotbollsfreak också, men det tog tid att lära henne offside:) Sen mina vänner, men också att träna på det jag är dålig på o oftast så hittar ni mig i Skönsberg. Området jag växt upp i o bott i 16 år! Skönsberg är som glöden i mig för att jag vill ge så mycket till det området som format mig till den jag är idag!

Som tack till området o allt så har jag startat en fotbollsturnering, inte bara till Skönsberg utan till alla förorter runt om i Sundsvall där folk som brinner för fotboll men inte har samma resurser som vissa andra har får visa upp sig och ha kul med varandra! Jag är stolt över att komma från ett ställe lite utanför stan och det är en sak jag kommer bära med mig hela livet!

”Man kan ta en kille från Skönsberg men man kan inte ta Skönsberg från en kille” Citat från världens bästa spelare Zlatan Ibrahimovic som jag tycker är ett grymt citat och som jag tycker passar riktigt bra in!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *