Idrott – mer än bara resultat och tabeller

Min krönika från lördagstidningen hittade aldrig ut på webben. Här kommer den nu några dagar senare.

__________________________________________________________________

På söndag får vi svaret. Vem äger egentligen Sundsvall? Det är nämligen namnet på GIF-spelaren Granit Buzukus fotbollscup som avgörs i Skönsbergshallen i morgon. I går publicerade jag ett inlägg i min blogg på Dagbladets hemsida som Granit Buzuku hade skrivit. Där berättar han om sin uppväxt, om hur han började spela fotboll och kärleken till stadsdelen Skönsberg. Det var härlig läsning som dessutom berörde. I inlägget förklarar han att han arrangerar cupen som ett tack till området där han växte upp och för att ungdomar från olika stadsdelar i Sundsvall som brinner för fotboll ska få chansen att visa upp sig och ha roligt, ett härligt initiativ tycker jag. Granit fick, för egen del, den här fotbollssäsongen förstörd på grund av en knäskada och har inte slagit igenom som elitfotbollsspelare ännu. Trots det vet många i Sundsvall, och framför allt i Skönsberg, vem han är. Jag gillar verkligen att han använder den uppmärksamheten och sitt namn till att göra något bra, som att ordna en fotbollscup för ungdomar. Något som kanske kan inspirera fler elitidrottare att ta efter.
Tänk vilken möjlighet det är att genom sitt namn och sin person kunna göra något bra för andra. Det är få förunnat och något man verkligen bör ta vara på.
För någon vecka sedan läste jag en tweet från Timråbacken Jonathan Carlsson som skrev: ”Bus med barnen och en dag med fantastisk personal på lekterapin. Härliga möten och en stark inspirationskälla”.
Timrå IK:s spelartrupp hade besökt lekterapin på Sundsvalls sjukhus och jag är säker på att det var uppskattat. Tydligt är att det också uppskattades av spelarna själva.
Idrott är inte bara resultat, tabeller och prestation – det handlar om så mycket mer. Det är glädje, gemenskap och känslor. Som elitidrottare med många fans som följer en har man en unik chans att förgylla någons dag och ge tillbaka. Ta den!
Ett lysande exempel på en som verkligen gjort det är BK Häckens Mohammed Ali Khan. Han fick nyligen pris av fotbollsmagasinet Offside som ”Allsvenskans stora hjärta”. Det priset ska gå till en person som visat upp ledaregenskaper på planen samt varit en god kraft utanför banan. Ali Khan är förutom fotbollsspelare även egen företagare, pluggar på distans och är ordförande i Göteborgs Downsfamilj (en förening som han startade efter att hans eget barn föddes med Downs syndrom). Under sin tid i Frölunda startade han dessutom fotbollsklubben FC Gole, en klubb där killar med strulig bakgrund skulle få chansen att lira boll.
Årets fotbollssäsong gick inte lika bra som Mohammed Ali Khan och Häcken hoppades, men han var ändå nöjd när han intervjuades av Offside i samband med att han fick ta emot priset: ”Jag hade förstås gärna blivit årets back också. Men det här priset känns finare, för det säger också något om mig som människa”, sa han.
Ibland är inte de sportsliga resultaten det viktigaste.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *