Krönika: Temperaturen stiger redan

Den här krönikan hade jag med i lördagstidningen. Nu kanske man får tänka om lite när det gäller Östersunds avtal med Lybien. Den här artikeln såg jag nämligen nu på morgonen.

_________________________________________________________________

Minns ni när GIF Sundsvall lånade ut unga talanger till Östersunds FK för att de skulle få speltid på en lite lägre nivå? Så är det inte längre, nu är ÖFK istället en tuff motståndare med höga ambitioner. Redan förra säsongen visade laget att man inte bara var en småkaxig nykomling i Superettan, utan att man faktiskt kunde lira boll också. Efter en succéstart föll laget visserligen tillbaka till en tiondeplats, men de hann ändå göra avtryck. I veckan skapade man nya rubriker i rikspressen. Den här gången handlade det om att klubben skrivit ett unikt och minst sagt oväntat samarbetsavtal med den libyska staten. Avtalet går i grova drag ut på att klubben ska utbilda lybiska herrspelare mellan 18 och 20 år på plats i Östersund i bland annat IT, engelska och sports management – samt givetvis spela boll. Under fem år innebär avtalet 530 miljoner kronor och Östersund hoppas på en vinst med cirka tio miljoner kronor om år. Skapliga pengar med tanke på att klubbens omsättning just nu är 22 miljoner per år.
Rent ekonomiskt innebär det givetvis att ÖFK får helt nya möjligheter att konkurrera och utmana lag som till exempel GIF Sundsvall. Dessutom har Östersund ännu en gång gått sin egen väg. I somras gjorde jag en intervju med föreningens ordförande Daniel Kindberg efter att laget inlett säsongen i Superettan starkt. Intervjun kom inte endast att handla om matcher, mål och publik – utan även om poesi och teater. Tidigare har spelare och ledare i klubben framfört teaterpjäser, dansat och skrivit en bok. Nyligen drogs även ett nytt projekt i gång där alla ska få arbeta fram sitt eget konstverk som auktioneras ut och pengarna går till välgörande ändamål. Ett fint projekt, men också något som Östersund tror gynnar dem på fotbollsplanen. ”Genom att låta spelarna ge sig in i situationer de inte behärskar och utmana sina egna rädslor växer de som individer”, har Daniel Kindberg tidigare sagt.
Östersund är med andra ord en klubb det snackas om just nu – precis som GIF Sundsvall varit under hösten och vintern. Rent sportsligt var det allsvenska kvalet i vanlig ordning omskrivet och uppmärksammat (det räcker med kvalmatcher mot Halmstad nu). Utanför fotbollsplanen har Kevin Walker varit Superettans i särklass mest uppmärksammade man det senaste halvåret, jag är övertygad om att det lett till nya GIF-fans runt om i landet. Tror även föreningen plockade in pluspoäng för hur man hanterade hans medverkan i programmet.
Så nog för att det snöade i Sundsvall i går och termometern visade kallgrader, redan nu tycker jag mig känna att fotbollstemperaturen i regionen stiger. Tänk er GIF Sundsvall, med allsvenska ambitioner och meriter samt en idol i laget ställas mot ett målande och dansande Östersunds FK med ett miljonsamarbete i ryggen senare i år. Första derbyt spelas 28/6 på Norrporten Arena. Jag längtar redan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *