Lördaxkrönika: Stöde var galans behållning

Här kommer min krönika från lördagstidningen:

 

Stöde var galans behållning

 

Ni missade väl inte bilderna från Idrottsgalan i Globen? Stöde IF uppmärksammades och det sändes ett inslag från föreningens verksamhet. Det värmde mitt idrottshjärta att få titta på när barn och ungdomar studsade runt i en gymnastiksal i några minuter i stället för att se någon inzoomad kostymnisse från Globen. En kollega på plats berättade för mig att inslaget visades på båda storbildsskärmarna i Globen och att det möttes av ett jubel bland Sveriges idrottselit, trots att programledaren Rickard Olsson sa IK Stöde i stället för Stöde IF. De må vara hänt, jag ­hoppas i alla fall att många av de idrottsledare i framskjutna positioner som fanns på plats verkligen tittade på inslaget och tog till sig av det. För det är ju det som sker ute i Stöde, och på tusentals andra platser runt om i landet, som är idrott på riktigt.
Missförstå mig inte, jag älskar elitidrott. Det är det som får mig att gå i gång på allvar och jag har själv varit en ­liten knatte som siktat mot eliten, men utan de här klubbarna och utan breddverksamhet är eliten inte mycket värd. Utan en bred bas finns det ingenting för spetsen att stå på och luta sig mot.
Alla kids vill inte bli elitidrottare men jag tycker det är oerhört viktigt att alla får en chans att fortsätta idrotta för att man tycker det är kul, oavsett om man är gammal eller ung. Personligen idrottar jag i dag på en ­”lokal” nivå – och älskar det. Det ger mig oerhört mycket och jag är glad över att vi i Sverige har seriesystem och en fungerande idrottsrörelse även för vuxna som inte befinner sig på den allra högsta ­nivån. Idrotten är till för alla.
En annan anledning till varför jag ­anser det vara så viktigt med bredden inom idrotten är för att jag tror att det är den som föder toppen och de stjärnor som vi älskar att följa. Tidigare i veckan läste jag en krönika av Ronnie Sandahl på Aftonbladet där jag tycker att han satte huvudet på spiken. Under rubriken ”myten om medfödd talang borde avlivas” resonerade han kring att det läggs för stort fokus på ordet talang. Att det inte handlar om att ­födas med vissa egenskaper för att bli framgångsrik, utan om att uppmuntras att utveckla sin egen förmåga. Där har alla klubbar ett ansvar att se till att så många ungdomar som möjligt fortsätter så länge som möjligt och att de uppmuntras att utveckla sina unika egenskaper.
Under fredagseftermiddagen gjorde Emil Forsberg, med moderklubb GIF Sundsvall, debut i seniorlandslaget i fotboll. Han var inte ens uttagen till Elitpojklägret i Halmstad som ungdomsspelare, men han fortsatte träna och brinna för fotbollen – det är talang.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *