Ett OS-silver med guldglans

Härlig start på de olympiska spelen för svensk del med två silvermedaljer i längdskidåkning under helgen. Här kommer min krönika från dagens tidning.

_____________________________________________________________________________

Vilken start det blev på de olympiska spelen i Sotji för svensk del under den första helgen, och det tack ­vare en Sundsvallsbo. Charlotte Kallas insats i lördagens skiathlonlopp var något alldeles extra. Ett tag såg det till och med ut att bli en guld­medalj när Kalla pressade suveräna norskan Marit Björgen och visade ­vilken superform hon är och har varit i hela den här säsongen.
För mig kändes det faktiskt nästan som att Kalla tagit ett guld när hon passerade mållinjen, trots att det var Björgen som var etta. Den känslan satt kvar hos mig flera timmar efter målgången när jag skrev ett inlägg på Twitter och av bara farten skrev om Charlotte Kallas guld istället för silver. Det säger nog en hel del om mina känslor efter Kallas medaljlopp. Det kändes som ett segerlopp och hon ­visade på nytt att hon utan tvekan åter tillhör den yttersta världseliten.
Inför mästerskapet skrev jag att Kalla har medaljchans i alla distanser hon ställer upp i under OS-veckorna och att jag trodde på minst en medalj för hennes del. Nu bärgade hon den där medaljen redan under sitt första framträdande i Sotji och det fick mig att börja drömma om mer. Av de distanser som återstår tror jag att Charlotte Kalla har sin bästa guld- och medaljchans på tremilen under den sista OS-helgen. Insatsen i lördags tyder på att det finns goda möjligheter till fler framgångar, och jag gillade verkligen sättet som Kalla gick för guldet på under slutet av loppet. Då var det bara Marit Björgen som klarade av att hänga med, och det visade att Kalla har ett härligt självförtroende och att hon själv känner sig i tillräckligt bra form för att utmana vem som helst i det här mästerskapet.
Med sin silvermedalj i lördags angav Charlotte Kalla samtidigt tonen för resten av den svenska OS-truppen. En tidig medalj kan betyda mycket, inte bara för övriga svenska skidåkare utan alla svenska idrottare på plats. Jag hoppas att de kan inspireras av Kallas insats inför fortsättningen – precis som de svenska herrarna gjorde i söndagens skiathlon.
Anders Södergren slutade på 14:e plats, Lars Nelson blev tia och Daniel Richardsson gick i mål som sjua, men det var inte slut där.
Marcus Hellner bärgade nämligen Sveriges andra OS-silver efter att precis som Charlotte Kalla gjort ett ryck i slutet av loppet och verkligen försökt gå för guldet.
Det slutade med att Dario Cologna hakade på och tog hem guldet strax före Hellner, men precis som Kallas medalj under lördagen så kändes Hellners silver lite som en seger.
Sverige har fått en riktigt bra start på OS i Sotji – och det finns dessutom väldigt mycket kvar att se fram emot. Bland annat går de svenska curlinglagen in i turneringen i dag.
Ännu fler medaljer i längdspåren känns dessutom fullt möjligt efter den första OS-helgen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *