Kedjan som ska leda Tre Kronor

I Turin 2006 kom Sveriges senaste OS-guld i ishockey och även om spelare som Henrik Lundqvist, Henrik Zetterberg, Niklas Kronwall och Daniel Sedin var med redan då så är det nya tider nu. Då var det fortfarande Mats Sundin, Peter Forsberg och Nicklas Lidström som var de stora ledarna – nu är det Henrik Zetterbergs tur att ta över på allvar. Som lagkapten för Tre Kronor har han ett stort ansvar i den här turneringen, och jag är övertygad om att han älskar det. ”Zäta” är en naturlig ledare som alltid visar vägen på isen med laglojalt jobb och ett stort spel. Det måste han göra även under det här mästerskapet.

 

Under måndagen anlände de svenska NHL-stjärnorna till OS-byn och laget tränade ihop för första gången inför onsdagens premiärmatch mot Tjeckien. Då visade Pär Mårts upp sina tilltänkta kedjor för första gången – och jag blev ännu mer övertygad om hur viktig Henrik Zetterberg blir. Jag måste säga att Mårts val innehöll en del överraskningar och jag kunde absolut inte gissa mig till de kedjor som förbundskaptenen visade upp. Backparen bestod av Oliver Ekman Larsson med Erik Karlsson, Niklas Kronwall med Jonathan Ericsson, Niklas Hjalmarsson med Johnny Oduya och Alexander Edler tillsammans med Henrik Tallinder. Offensivt var det Loui Eriksson-Nicklas Bäckström-Daniel Sedin, Alexander Steen-Henrik Zetterberg-Gabriel Landeskog, Daniel Alfredsson-Patrik Berglund-Gustav Nyquist samt Jimmie Ericsson-Marcus Krüger-Carl Hagelin. Jakob Silfverberg och Marcus Johansson var extraforwards.

 

Efter att Johan Franzén och Henrik Sedin tvingades lämna återbud har Mårts fått tänka om och Zetterberg kommer alltså att spela center i stället för ytterforward i en kedja med Steen och Landeskog. Det är en formation som kan, och måste, göra succé. Landeskog och Steen har producerat ordentligt med mål i NHL den här säsongen och med Henrik Zetterberg som speluppläggare finns det stor potential. Den kedjan måste leda Sverige.
Inför turneringen trodde jag mycket på den tilltänkta formationen med bröderna Sedin och Loui Eriksson, den som gjorde succé i VM, ni vet. Nu blir det i stället Nicklas Bäckström tillsammans med Daniel Sedin och Eriksson. Jag är inte lika säker på hur den formationen kommer att fungera, framför allt med tanke på att en sådan som Daniel Sedin har gått poänglös från sina nio senaste NHL-matcher samtidigt som Loui Eriksson inte fått ordning på målskyttet den här säsongen. Det oroar, för Sverige måste ha två kedjor som kan leverera offensivt om man ska slåss om medaljerna. Henrik Zetterbergs kedja kommer att göra det, tror jag.

 

Damkronorna med Erica Udén Johansson har inlett OS-turneringen med två raka segrar efter 4–0 mot Tyskland i går. Det resultatet var bra både för målskillnaden och självförtroendet efter en sämre insats mot Japan. På torsdag möter man nu Ryssland i en gruppfinal, seger där och Sverige ställs förmodligen mot Schweiz i kvartsfinalen och en på papperet ”lättare” väg fram mot medaljen som laget drömmer om.

 

Så långt har de svenska idrottarna visat att de verkligen vet hur man tar sig upp på pallen. Två nya medaljer bärgades av Teodor Peterson  (silver) och Emil Jönsson (brons)  i går.
Imponerande!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *