Krönika: Idag blir det medalj till Medelpad

Tre Kronor tog sig vidare till semifinal efter 5–0 mot Slovenien i gårdagens kvartsfinal, men det var långtifrån någon perfekt genomförd match. Inledningsvis var det snarare riktigt darrigt och det finns väldigt mycket som måste förbättras inför fredagens semifinal. De första två perioderna i går var inte alls bra. Det som däremot var bra var just att Tre Kronor fick kämpa för segern. Det satt långt inne och de var tvungen att höja sig under matchens gång. Det tror jag är betydligt bättre inför fortsättningen än om siffrorna hade runnit iväg redan i inledningen av matchen.

 
Det allra bästa var att helt rätt spelare gjorde mål – mål som måste bidra till att Tre Kronor lyfter. Alexander Steen inledde med att göra sitt första OS-mål fram till 1–0. Daniel Sedin fick sedan bryta sin måltorka som pågått sedan den 30 december när han satte 2–0, framspelad av Loui Eriksson. Samme Eriksson, som även han haft stora problem med målskyttet den senaste tiden, satte sedan 3–0 (övriga två mål gjordes av Carl Hagelin). Kedjan med Sedin, Bäckström och Eriksson klev fram på ett bättre sätt i slutet av den här matchen än vad som varit fallet tidigare och det gör att jag har stora förhoppningar inför semifinalen på fredag. Det finns mycket potential i den formationen och bitvis i går visade dem upp det. På fredag måste de visa klassen redan från start om Sverige ska få spela en OS-final i Sotji. Vilken match det blir förresten. Sverige–Finland i en OS-semifinal. Härligt!

 
Något som inte känns oroande alls inför fortsättningen är målvaktssituationen. Henrik Lundqvist är precis så bra som man hade hoppats att han skulle vara. Är det någon som har potential att bli en guldhjälte i det här laget så är det han. Nu är det upp till några av de andra ledande spelarna att höja sig och visa vägen. Då kan det bli seger mot det finska laget.

 
I gårdagens krönika spekulerade jag om fler lokala medaljer under sista OS-veckan – Sundsvallsborna i lag Sigfridsson visade klassen direkt. Curlinggänget besegrade Schweiz i en riktig rysare i semifinalen och spelar därmed OS-final mot Kanada i dag. Det är stort, och det blir med andra ord minst ett lokalt OS-silver i dag.

 
Dessutom kan det även bli en bronspeng med lokal koppling under torsdagen. Damkronorna med Erica Udén Johansson möter Schweiz i bronsmatchen. En seger skulle innebära lagets första medalj i ett mästerskap sedan VM 2007. Blir det medalj kommer laget, som ni kan läsa på sidan här intill, att få skynda sig iväg efter matchen. Medaljceremonin efter bronsmatchen ska nämligen vara klar klockan 23.55 rysk tid. Klockan två på natten ska det svenska laget sedan vara på väg till flygplatsen för att hinna med flyget hem från Ryssland. Det kan bli stressigt, så se till att du hinner få med bronsmedaljen hem, Erica!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *