Krönika: Besluten måste tas tidigare

Den här krönikan skulle egentligen handla om idrott och det som händer på planen. Så blir det inte, för ännu en gång är det något helt annat som tar fokus. Som så ofta är det pengar det handlar om, eller bristen på dem om vi ska vara korrekta. GIF Sundsvall skickade under dagen ut ett pressmeddelande där de berättade att klubbchefen Örjan Folkesson avgår som en följd av ett svagt ekonomiskt resultat, vilket ni kan läsa mer om i flera olika artiklar på hemsidan.

 

Förutom att GIF:s situation är väldigt oroande inför framtiden får det här mig att ännu en gång fundera hur idrotten i stort egentligen mår.
Hur kan det gå så fel på så många håll samtidigt? Vi har under det senaste året fått rapportera om ett Timrå IK vars existens var hotad, om Sundsvall Dragons som trots en finalplats i fjol dras med ekonomiska problem, om Granlo BK som gjorde succédebut i Superligan rent sportsligt men trots det blöder ekonomiskt. Och nu är det GIF Sundsvalls klubbchef som tvingas avgå. Det är givetvis ingen tillfällighet, självklart spelar det ekonomiska läget i världen in. Det är tuffa tider för alla, men så här borde det väl ändå inte se ut?

 
Häromdagen pratade jag med Granlos sportchef Johan Nordell. Han var väldigt tydlig med mig under vårt samtal och konstaterade: ”Om vi inte får in mer pengar kan vi inte ha ett lag i Superligan i framtiden”. Det är tråkigt att det är ekonomin som ska styra och jag inser att det blivit tuffare för klubbarna att dra in pengar. Samtidigt: måste man inte rätta munnen efter matsäcken också? Handlar det bara om svikande publiksiffror och för lite sponsorer? Borde man inte sätta ned foten i ett ännu tidigare läge och ta de svåra besluten?

 
Jag förstår att det inte är någon lätt uppgift och givetvis riskerar man sportsligt sämre resultat genom att ha billigare spelartrupper och mindre organisationer, men frågan är om det inte är ett måste. Jag tror det – och det borde inte krävas ekonomiska krissituationer för att man ska agera. Nu har GIF Sundsvall kommit till ett läge där man tvingas göra besparingar och där elitlicensen på allvar är hotad. Så långt ska det inte behöva gå.

 
Timrå IK har tvingats till en billigare spelartrupp med fler unga spelare i laget på grund av att man inte har ekonomi till något annat, och kanske är det här vad idrotten behöver på sikt. Kanske är det en sorts självsanering som sker och bubblan är på väg att spricka. Jag hoppas åtminstone att allt det här kan leda till något gott. Att det tar död på glädjekalkyler, monsterkontrakt och indragna elitlicenser.

 
Tidigare i veckan skrev den engelska storklubben Manchester United ett nytt kontrakt med anfallaren Wayne Rooney. Engelsmannen kommer att tjäna mellan 4-500 000 kronor om dagen i och med sitt nya kontrakt. Det är inte rimligt, och sådant måste få ett slut. Annars tror jag idrotten kan vara riktigt illa ute.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *