Krönika: Bygg vidare på de unga

Det började bra med ett ledningsmål för Oskarshamn mot Mora, sedan tog det roliga slut för Timrå IK som föll mot Malmö. Det blir inget play off, säsongen tog slut i går. Visst känns det surt med tanke på det utgångsläge som laget hade skaffat sig med några få omgångar kvar av Hockeyallsvenskan och två raka hemmamatcher. Då kom förlusten mot Oskarshamn – och sedan kunde inte Timrå komma tillbaka. Jag ska inte sticka under stol med att jag tror att en plats i play off hade varit av väldigt stor vikt inför framtiden, både ekonomiskt och sportsligt. Förutom extra klirr i kassan hade det inneburit otroligt viktig erfarenhet för den unga spelartruppen och dessutom en ännu större framtidstro inför nästa säsong.
Trots det tycker jag ändå att Timrålaget gjort en klart godkänd säsong och inför Hockeyallsvenskan tippade jag faktiskt TIK som åtta i tabellen. Laget var med och slogs om play off in i den allra sista omgången och kan se tillbaka på en säsong som trots missat kvalspel ger framtidshopp.
När det såg som värst ut förra våren var hela föreningens existens hotad – ett knappt år senare slogs man om en play off-plats i Hockeyallsvenskan med ett helt nytt och oerfaret lag. Det tvivlade jag på när jag såg premiärförlusten mot Västerås i E.on Arena i höstas. Då såg det allt annat än bra ut för Timrås del, men man har växt under resans gång.
I förra veckan fick sportchefen Kent Norberg en fråga om lagbygget inför nästa säsong. Han betonade att det var de yngre spelarna som han i första hand pratat framtid med – det är helt rätt tänkt. Timrå har en ekonomisk situation som omöjliggör dyra stjärnvärvningar och då är egentligen det enda alternativet att satsa på unga spelare och se till att de utvecklas och kan ta större roller eftersom. Just det tycker jag har skett på flera håll den här säsongen med ett antal unga killar som fått chansen på elitnivå – och verkligen tagit den. Det är det som jag tycker varit mest positivt med den här säsongen.
Det finns en stor utvecklingspotential i Timråtruppen och kan man nu behålla stora delar av den inför nästa säsong kan man gå en ljus säsong till mötes. Det här är ett lag som jag verkligen tror kan utvecklas en hel del tillsammans på sikt.
Inför de sista omgångarna av Hockeyallsvenskan pratade jag med Viasats expert Harald Lückner som var imponerad över sättet som Timråledningen hanterat den här säsongen på. Även fast laget ett tag var illa ute i botten och senare haft chansen att nå play off har man inte chansat med någon dyr import som kanske kunde blivit tungan på vågen. Nu kanske det aldrig ens varit ett alternativ på grund av ekonomin, men det hade varit lätt att gambla lite för att ta de där extra poängen.
I stället körde Timrå vidare med sitt lagbygge och på sidan intill kan ni läsa att klubben räknar med ungefär samma spelarbudget nästa säsong. Därmed måste satsningen på egna talanger fortsätta och den kommer bli avgörande i framtiden. Det gäller att även fortsättningsvis slussa upp spelare från den egna verksamheten år för år för att bygga upp någonting bra på sikt. Det får inte vara en satsning som tvingades fram och som sedan glöms bort, man måste fortsätta bygga på samma sätt. Den här första säsongen i föreningens nystart har varit ett steg på den vägen.

En kommentar till “Krönika: Bygg vidare på de unga”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *