Krönika: Upplagt för en kvartsfinalrysare

Redan när Sundsvall Dragons i mitten av januari tog emot LF Basket gjorde man det i ett helsvart matchställ under mottot ”Let’s get serious” för att höja temperaturen inför det stundande slutspelet. Efter gårdagens seger mot Norrköping (99–85) är den tiden här, och jag kunde faktiskt känna temperaturen stiga inför kvartsfinalserien mot Uppsala när Tom Lidén drog i en trepoängare i slutsekunderna i går. Det känns som det kan bli en riktig rysare med start på tisdag i Sundsvall.

 
Inför säsongen var Uppsala en av de allra största favoriterna till SM-guldet och gick ut rätt hårt med att man siktade högt den här säsongen, men under stora delar av året har man inte fått spelet att stämma fullt ut. Däremot har laget imponerat ordentligt på slutet och har spelare som de tidigare Dragonslirarna och guldhjältarna Liam Rush och Johan Jeansson i laget. Ingen lätt motståndare med andra ord, men inget lag är en omöjlig uppgift för det här Sundsvallslaget, framför allt inte i Sporthallen.

 
Just därför var gårdagens seger mot Norrköping så viktig. Både slutspelsplatsen och slutspelsmotståndaren var visserligen klar redan inför den sista omgången – däremot stod hemmaplansfördelen på spel. Uppsala Basket avslutade med en imponerande seger över seriesegraren Södertälje på hemmaplan (78–71) och hade snott åt sig hemmaplansfördelen om inte Sundsvallsgänget lyckats besegra Norrköping. Dragonssegern i går innebär att hemmaplansfördelen ändå stannade i Sundsvall, den fördelen kan bli helt avgörande tror jag.

 
Sundsvall Dragons är ett starkt hemmalag med fjorton vinster och fyra förluster i Sundsvall den här säsongen, på bortaplan har laget däremot förlorat tio av arton matcher. Dessutom, när Uppsala Basket och Sundsvall Dragons mött varandra den här säsongen har hemmalaget gått segrande ur striden varje gång. Fortsätter den trenden spelar Sundsvall Dragons semifinal inom kort. Det är långtifrån någon omöjlighet.
Kapten Hlynur Baeringsson satte själv ord på betydelsen av en extra hemmamatch tidigare i veckan: ”Går det till en femte och avgörande match så är det en enorm fördel”.
Den fördelen har Sundsvall Dragons skaffat sig, nu handlar det om att förvalta den också.

 
Oavsett hur slutspelet slutar tycker jag att årets upplaga av Sundsvalls drakar gjort en bra säsong, och egentligen har man allt att vinna i ett slutspel. Det har stundtals varit turbulent med svarta rubriker om ekonomin och stjärnan Alex Wesby som lämnade tidigare under säsongen, men trots det har man lyckats få ihop ett starkt kollektiv inför det stundande slutspelet.

 
Och förresten, vilken grej det skulle vara om drakarna tar sig vidare från kvartsfinalen utan en enda amerikansk stjärna i laget.
Nu börjar allvaret!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *