Gästbloggare: Stefan Tärnhuvud

Fredag och en ny gästbloggare har skrivit i Sportbloggen. Den här veckan valde jag att publicera texten även i papperstidningen, så några av er kanske redan har läst sprintern Stefan Tärnhuvuds text. Om inte – passa på att läsa den här nu!

Trevlig helg!

_________________________________________________________________________________________

 

Hur svårt kan det vara att springa rakt fram? Inte särskilt svårt egentligen, såvida man inte vill göra det snabbt. Börjar man dissekera ett 100 m-lopp kan det brytas ner i olika faser, vinklar, kraftutveckling och psykologi. Sedan oktober har jag tränat för den tid som är nu, utomhussäsongen 2014. Timmar har lagts i Nordichallen och sjukhuskulverten för att kunna skala av hundradelar från mitt nuvarande personliga rekord på 100 m som är 10,35 s. Timmar ger hundradelar… utifrån sett kan det se ganska märkligt ut, men i en sprinters värld är det helt normalt.

 

I fredags på nationaldagen inleddes min tävlingssäsong. Resultatet blev den näst bästa säsongsdebuten hittills i min karriär vilket känns väldigt kul inför det fortsatta tävlandet. Nu på fredag är det dags igen i Göteborg i ett lopp där den hela svenska eliten finns på plats. Det är de tävlingarna som är som roligast när de bästa är med. Bra konkurrens stimulerar och utvecklar och tar fram det bästa ur en. Tävlingsschemat är ganska intensivt med lopp planerade runt om i Europa de närmaste veckorna. Men det är ju det här man har gått och väntat på och kämpat för när man har tränat hela vintern. Det är en obeskrivlig känsla att känna att teknik går hand i hand med fysik och man faktiskt flyger fram på arenan.

 

Utomhussäsongen 2014 bjuder på många intressanta händelser. SM och Finnkampen är två naturliga höjdpunkter där jag har två silverplatser från 2013 att förbättra och dessutom arrangeras SSG Wind Sprint den 20 juli på hemmaplan på Baldershov. En stor höjdpunkt och kanske också den roligaste tävlingen som finns under året. Till Sundsvall kommer världssprinters och springer tider på 100 m och 200 m som skulle räckt till att kvalificera sig till VM- och OS-finaler. Jag hoppas att alla sundsvallsbor tar chansen att komma och se en tävling vars nivå i Sverige endast överträffas av DN-galan.

 

Det stora för mig i år är dock EM i Zürich som går i augusti. Målet är att kvalificera mig dit både individuellt och som stafettlöpare och för stafettlagets vidkommande tror jag att vi har en god chans att kunna gå till final vilket vore en mycket stor händelse såklart. Kvalperioden för EM sträcker sig fram till i början av augusti och när den är klar hoppas jag vara en av tre som får starta på 100 m och en av fyra som får springa i stafettlaget. Jag har en 18-, 13-, och en 10-plats hittills på EM, och jag känner mig inte nöjd med det! Förhoppningsvis har alla timmar nedlagda på träning gjort att man kan få bort hundradelar på tävling.

 

Men samtidigt… hur svårt ska det vara?

En kommentar till “Gästbloggare: Stefan Tärnhuvud”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *