Krönika: GIF på väg att göra slut på allt snack om spöken

Visst kan det kännas tjatigt att prata om höstspöke hit eller höstspöke dit när det gäller GIF Sundsvall. Men det är en snackis och till viss del har det faktiskt stämt på senare år.

2008 såldes Mikael Lustig på sommaren och GIF tappade allt och åkte ur Allsvenskan. Både 2009 och 2010 blev det skralt med poäng i slutet och GIF misslyckades med att gå upp, 2010 efter kval mot Gefle.

2011 blev det allsvenskt avancemang även om GIF föll i de två sista omgångarna, och 2012 blev det respass ur Allsvenskan efter en tung höst. Med Roger Franzén och Joel Cedergren var det kanske inte något höstspöke under fjolåret, däremot förlorade man kvalet mot Halmstad.

Nu är det dags att göra slut på allt snack om de där spökena – och segern mot Varberg var ett otroligt viktigt steg mot det. Med fyra 2–1-segrar på de fem senaste matcherna har årets GIF visat att man gång på gång hittar ett sätt att vinna matcher oavsett hur spelet ser ut. Det är en stor styrka och lyckas man med det i två matcher till spelar laget i Allsvenskan nästa år. Den känslan är viktig att ta med sig – GIF Sundsvall har allt i egna händer och är just nu inne i en riktigt bra trend.

Redan före matchen mot Varberg visade supportrarna i Patronerna vad de tyckte om det här med spöken. Med banderollen ”We ain’t afraid of no ghost”, angav de tonen. Problemet var bara att GIF inte riktigt hakade på. Nog för att hemmalaget hade en riktigt bra period i mitten av första halvlek, men när Varberg tog ledningen i början av andra var vi nog många som såg en del spöken framför ögonen.

Ledaren och lagkaptenen Kevin Walker ville dock annat och efter att han skruvat in en hörna (noterades som självmål) var GIF Sundsvall tillbaka i matchen. Sedan klev anfallsjokern Pa Dibba fram och frälste hemmalaget när han stötte in 21-målet i slutet.

Nu kommer slutomgångarna att bli högintressanta. Hammarby, som har tre matcher kvar, tar emot Östersund på hemmaplan på tisdagskvällen. Sedan väntar Gais på bortaplan och till sist Jönköpings Södra hemma i den sista omgången. Sista matchen kan förresten bli riktigt dramatisk om J-Södra fortfarande är kvar i kampen om en allsvensk plats.

Ljungskile har Syrianska på fredag och avslutar sedan mot Varberg i sista omgången på hemmaplan.

GIF å sin sida har Sirius borta för att sedan avsluta med Landskrona på Norrporten Arena. Det kommer helt klart bli ett drama utan dess like, och det kommer att behövas hjältar som kliver fram och tar död på höstspöken – precis som Pa Dibba gjorde den här kvällen.

Dibbas resa inom elitfotbollen är egentligen helt otrolig. I början av juli 2011 kom han till GIF Sundsvall direkt från Brandbergen i division III, en klubb som han då hade varit med och klättrat i seriesystemet med från sjuan upp till trean.

”Det skulle vara kul att spela inför den publiken och få dem att le”, sa han direkt efter att han skrivit på för Giffarna, och syftade på Sundsvallspubliken.

Jag lovar Pa, mot Varberg fick du hela Norrporten Arena att dra på smilbanden och glömma bort allt vad höstspöken heter för en stund

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *