Granskning: Mobbning inom Närvård Frostviken

Marita Orrmalm Hansson berättar om att hon blev både utfryst och trakasserad i Gäddede – och på arbetet var hon inte välkommen längre. Nu talar hon ut om tiden, som fick henne att fly från bygden.
– Folk jag hade arbetat med hälsade inte på mig längre, de stod bara och stirrade, säger hon.

Hör inslaget:

I somras beslutade sig Marita Orrmalm Hansson för att lämna Gäddede. Hon kunde inte vara kvar. Hon beskriver tiden i den jämtländska orten som oerhört tung – och ohållbar.
Det började efter att Marita Orrmalm Hansson sa upp sig på Närvård Frostviken, hon hade inget val eftersom hon menar att det fanns mögelskador i arbetets lokaler – vilket tärde på hennes allergiproblem.

Då började hon i stället jobba som timvikarie i Norge, men när hon sen ville tillbaka hem till Närvård Frostviken och Forsgården för att testa arbetet som timvikarie.
Då nekades hon arbete helt.

– Gäddede, Forsgården. Dom skriker efter undersköterskor, de har ett stort behov av undersköterskor. De skriker efter folk, under den här tiden har de varit i kontakt med Arbetsförmedlingen i Strömsund och undrat om de inte har arbetslösa undersköterskor som de kan skicka upp. De har sagt att ni har Marita i Håkafot, hon finns där och väntar på att få jobb.

Marita berättar för oss att under den här treårsperioden som hon ihärdigt varit ute efter timvikariat på Forsgården, så har ungefär 40 personer gått före henne. Som Marita menar har sämre erfarenhet än hennes 17 år inom vården.

– Det som har pågått under de här nästan tre åren har varit utfrysning, som jag upplever som mobbning. Jag skulle gärna vilja veta av vilken anledning man gör det här, säger Marita Orrmalm Hansson.

MaritaUndersköterskan Marita Orrmalm Hansson

Närvårdschefen förnekar

Vi träffar Närvårdschefen Barbro Blom. Hon är förtegen kring situationen – och orsaken till varför en person med lång erfarenhet kring vårdyrket nekas jobb. Trots den stora bristen på arbetskraft.

Barbro Blom, närvårdschef på Närvård Frostviken. Vi har fått höra om en undersköterska med 17 års erfarenhet och som tidigare arbetat hos er men som gått arbetslös i tre år. Då ni varit i behov av undersköterskor. Vet du vad jag pratar om här?

– Ja, jag törs…är det en som varit och slutat hos oss?

Och sen velat komma tillbaka, ja.

– Ja, det har hon ju uttryckt, hon har haft önskemål om att göra det.

Under tre års tid.

– Ja, det är möjligt att det är tre år.

Hon har gått arbetslös i tre år här och inte fått jobb när det funnits behov av det. Varför har hon inte fått jobb?

De skälen har jag redovisat för henne.

Hon säger att hon inte fått reda på varför.

– Vi har haft ett personligt samtal med henne, hon har även fått dokumenterat.

Så du lovar att det finns en dokumentation på varför hon inte har fått jobb här?

– Inte en dokumentation…

Du sa en dokumentation.

– Men jag har inte en skriftlig dokumentation, utan hon har fått ett brev att det inte finns någon dokumentation om vårt samtal.

Hon har fått en dokumentation på att det inte finns en dokumentation?

– Ja, precis. Så är det.

Varför har hon inte fått jobb under de här tre åren, det är en ganska enkel fråga och hon har inte fått svar på det här. Varför har inte fått jobb under de här tre åren? Hon är ju tydligen väldigt kvalificerad och borde få jobb när ni söker undersköterskor.

– Hon får själv redogöra för det.

IMG_2550Närvårdschef Barbro Blom.

Misstänkt vanvård

Marita säger att hon flera gånger påpekat att vården inom Närvård Frostviken varit bristfällig. Och att hon under sin tid på Närvården yttrade det för chefen.

– Ja, vanvård, de har inte fått den vård de har rätt att kräva och behövt.

Så då sa du ifrån?

– Jag sa ifrån och jag tog ett samtal med chefen, Barbro Blom, att det inte kan vara på det här sättet som det är. Människorna mår inte bra av det här. Jag har problem med att hålla käft när jag upptäcker att saker och ting inte är som de ska, säger Marita Orrmalm Hansson.

Barbro Blom känner inte till det mötet med Marita.

– När det gäller vanvård så vet jag inte riktigt vad hon menar.

Men känner du till att Marita Orrmalm Hansson har uttryckt det här om vanvård till dig?

Vi har diskuterat olika vårdtagare under tiden hon jobbade, men att hon skulle ha uttryckt att det fanns vanvård – det kommer jag inte ihåg, säger Barbro Blom.

Marita säger att utfrysningen på bygden och att hon inte fått jobb nu har lett till att hon flyttat från Gäddede tillbaka sin till hemort Gällivare. Något som gjort att hon fått lämna kvar sin man i Håkafot, ett par mil utanför Gäddede.
Men hon var tvungen att lämna. De klarade inte av att bara leva på en lön. I Gällivare fick Marita jobb direkt, så mycket jobb att hon har varit tvungen att tacka nej till jobb.

Till slut blir Närvårdschef Barbro Blom trött på våra frågor om undersköterskan Marita Orrmalm Hansson. Så hon säger åt oss att stänga av ljudinspelningen.

Tror du inte det är bättre att du bara svarar på varför hon inte har fått jobb här under tre år?

– Nu vill jag att du trycker av den där, du trycker av den där nu.

Varför vill du att jag ska trycka av den?

– Det är så här att ni ville komma och prata med mig om gemensam organisation för Frostviken.

Det handlar ju om organisationen.

– Nej, det här är särskilda personalärenden, jag känner att jag inte behöver svara något mer på det. Jag har gett er svar och ni får vara nöjda med. Så är det.

Närvård Frostviken är ett samarbete mellan Strömsunds kommun och Region Jämtland Härjedalen. Närvård Frostviken är till för att förlägga all sjukvård under samma tak.

Tipsa oss på [email protected]!

Joel Segerdahl
@JoelSegerdahl

Gustaf Wallinder
@Gwallinder

Research: Gustaf Jillker

4 reaktioner till “Granskning: Mobbning inom Närvård Frostviken”

 1. Ni har skrivit en liiiten kommentar om hur Närvården fungerar. va inte det själva orsaken till att ni ville ha ett möte med Barbro?
  Att skriva om nått som Gustav Jillker redan skrivit stapelmetrar om är inget nytt och ingenting som frostviksborna vill läsa om.

  det skulle vara väldigt roligt o få höra vad Maritas kollegor tycker om hur hon var när hon jobbade på forsgården, är det nått ni har kollat upp? eller går ni bara på Jillkers skitsnack?

  Som journaliststudenter så borde man också vara källkritisk kan jag tycka. Att Skriva om saker som inte har någon substans gör bara att erat projekt är löjligt.
  Sen att det skulle ha gått ca 40personer före marita som timvikarie kan jag inte förstå.
  vart kommer den siffran ifrån?
  så mycket nya människor har det inte gått igenom gäddede på 3 år. Om man inte räknar våra flyktingar då förstås, men dom kom ju först förra vintern.

  Jag tappade totalt förtroende och intresse för att se/hjälpa/läsa det ni skriver om efter att ni skrivit om nått som ej stämmer.

  Så nån mobbning inom Frostvikens arbetsplatser finns inte, det kanske inte är dom som är problemet utan Marita själv?
  Man ska nog se till sig själv innan man skriker ut osanning om människor i ett litet samhälle

  1. Hej!
   Vi hade ett möte med Barbro för att prata om närvården. Det här handlar om hur närvården fungerar.
   Till din kommentar ”Det är inget nytt och ingenting frostviksborna vill läsa om” – vi är inte här för att skriva om det frostviksborna vill läsa om. Det är lite det som är hela grejen med det här. Oberoende journalistik, kallas det. Det har saknats här i bygden, och därför förståeligt att det känns obekvämt till en början.
   Vi håller inte med om att det hade varit roligt. Vi är inte här för att vara skvallerbudbärare.
   Vi håller inte heller med om att det inte har någon ”substans”. En undersköterska som gått arbetslös en lång tid, utan att chefen kan ge en giltig orsak – det är i vår mening absolut något som ska belysas. Hur skulle samhället annars se ut?
   Siffran kommer ifrån Marita. Det är hon som säger den.
   Vad tråkigt att du tappat intresset för projektet. Den här typen av journalistik är inte rolig eller trevlig på något sätt – men enormt viktig.
   Vi ska följa upp Närvård Frostviken, så får vi se vem som bär ansvaret.
   Ha en trevlig dag.

   1. Oberoende journalistik innehåller väl att ni försöker vara opartiskt? Vad inte kom fram är att Närvården får inte yttra sig om fallet på grund av sekretess. Något som de håller fast i, även när de blir pressade på ett otrevligt sätt. Man kan faktiskt visa respekt för integritet.
    Som påpekat i samtalet med Barbro, fanns det giltiga anledningar som har kommunicerats, men hon får inte berätta dem för er. Som ni har skrivit om ämnet nu är varken oberoende eller granskande. Inser ni det inte?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *