”Min mamma har konsekvent blivit vägrad att gå på toaletten”

2012 skyndade sig Calle Johansson till hembygden Gäddede för att hjälpa sin strokedrabbade mamma till rätt vård. Tre år har nu passerat, och han är fortfarande kvar i Gäddede.
– Varje dag så blir min mamma, precis som flera andra, vanvårdade av personalen, säger Calle Johansson.

Lyssna på inslaget här:

Calle Johansson bor egentligen i USA. Hans temporära vistelse i Gäddede har blivit längre än planerat. Närmare bestämt över tre år längre. Anledningen till det är att han inte lämnar bygden – förrän han vet att hans mor är i trygga händer.

– Hon är förlamad på höger sida. Hon kan inte ta sig till toaletten själv, men hon kan visa när hon vill till toan. Men hon har konsekvent blivit vägrad att gå på toaletten. Varje dag så får hon kissa och bajsa på sig. Det är väldigt grymt, säger Calle Johansson och fortsätter.

– Efter det kan hon bara ligga och stirra i taket flera timmar, och vara helt förgjord. Nästan helt okontaktbar för att hon är så förstörd och ledsen.

Calle Johansson menar att det bara är ett exempel på vad hans mamma och andra vårdtagare tvingas utstå.

– En annan sak är att man behöver ju komma upp, få träffa människor, komma ut i friskt luft och få se dagsljus och så vidare. Oftast så stängs hon in på rummet. Liggandes i sängen, i ett mörkt rum. Det är klart att ingen mår bra av att ligga i ett mörkt rum, det blir man ju knäpp av. När jag kommer in så brukar jag fråga om hon vill att jag ska öppna persiennerna, och då blir hon väldigt glad, säger Calle Johansson.

 – Jag vet också att vårdtagare blir tilldelade sömntablett så att de blir drogade och spenderar större delen av dagen på rummet för att de är trötta.

Menar du verkligen att det finns personal på Närvården som vill andra människor något ont?

– Jag tror inte att de vill något ont. Faktum är att det finns många i personalen som är väldigt trevliga på många olika sätt. Men det krävs ett ansvar, att man ser de som bort där som människor. Det saknas någonting som borde vara naturligt när det gäller andra människor.

Calle Johansson har tidigare fått begränsad tillgång till att besöka sin mor. Särskilda besökstider hade satts upp, trots att hans mor bor i egen bostad på hemmet. Efter en granskning så riktade Socialstyrelsen kritik mot personalen på Levinsgården, med kommentaren att personalen inte får bestämma vem som får besöka en anhörig, eller när.

Socialstyrelsen ser allvarligt på att Närvårdsnämnden inte har tagit till sig, analyserat eller åtgärdat påtalade brister avseende besökstider och besöksförbud trots upprepade klagomål och information från tillsynsmyndigheten att lagstöd saknas. Närvårdsnämnden ska därför omedelbart upphöra med besökstider för besökanden i X bostad samt med besöksförbud för och avvisning av besökanden till X bostad i enlighet med kraven i punkt 6 i Socialstyrelsens beslut.

Ur Socialstyrelsens beslut från den 27 mars 2013.

– Jag hoppas varje dag att hon dels får den vård hon behöver och att hon ska få bo och vara där hon själv vill vara, där hon kan känna sig trygg och där hon kan lita på personalen. Jag jobbar för att det ska bli bättre, och förhoppningsvis – om det blir bättre för henne – så kan det även blir bättre för andra också, säger Calle Johansson.


Relaterade artiklar
Personalens svar på kritiken
Anmälningarna mot Närvård Frostviken
Efter kritiken – Närvårdens högsta chefer vill lämna

Joel Segerdahl
@JoelSegerdahl

Gustaf Wallinder
@Gwallinder

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *