Breddidrott + landsbygd = sant

Lämnade precis Örebrotravet och kvällens V86 tävlingar efter en utbildningsdag för alla lokala valarbetare för Centerpartiet i Örebro. Bra dag man känner verkligen peppet och längtan till valrörelse inom vårt parti. Idag blev nyheten känd som legat ett tag under ytan och bubblat ett tag. Konstgräsplan på kommunens landsbygd som varit ett av många mål för denna kommunledning. Nu sätts ”bollen stenhårt i krysset” och detta kan genomföras via gott samarbete mellan förening, kommun och näringsliv på orten. Se pressinfo nedan;

Latorps IF kommer anlägga en konstgräsplan vid Björkvallen i Latorp. Föreningen befinner sig just nu i en uppåtgående trend och vill därför erbjuda en meningsfull, rolig och hälsosam sysselsättning för personer i Latorp, Tysslinge och Vintrosa.

Under de senaste två åren har Latorps IF planerat för att eventuellt kunna anlägga en konstgräsplan på Björkviksvallen. Under det sista året har planerna blivit klara och föreningen har jobbat med att lösa finansieringen. De har ansökt om en miljon kronor från Fritidsnämnden.

– Satsningen innebär att barn bosatta på landsbygden får samma möjlighet att träna på konstgräsplan i sitt närområde på lika villkor som barn bosatta i Örebros tätort. Det är en viktig satsning för att främja föreningslivet på landsbygden, säger Annika Tholster (C) vice ordförande i Fritidsnämnden.

Utöver Latorp IF förväntas konstgräset också användas av Garphyttans IF och andra föreningar i närområdet. Fritidsnämnden fattar beslut om ansökan i juni.

Kommunfullmäktige

På en tisdag, ja väldigt märkligt men maj månads möte krockade med andra saker för många och då flyttades mötet en dag tidigare. Det sista inför valet sker dock 20 juni på en onsdag. Sen är det ju så vilket långt ifrån alla vet att det i september är mandatperiodens 2015-2018 sista möte i kommunfullmäktige. Det första nya efter valet tillträdet i oktober månad och sen väljs kommunstyrelsen och därefter senast i december väljs nämnder och bolagsstyrelser men dessa träder i kraft först 1/1-19 och bolagen t om lite senare vid bolagsstämmor.

Idag på KF antogs bl a det kulturpolitiska programmet. En motion om ändrade riktlinjer kring ledsagning bifölls. Har alltid vidhållit att kloka idéer skall tas till vara för örebroarnas bästa oavsett vart de kommer ifrån, såvida inte arbetet så klart redan är igång.

Kvällen avslutades med besök på G-vallen och Löpskyttet som flyttat ut från Tybblelundshallen samt sist men långt ifrån minst………..ÖSK tillbaka på vinnarspåret igen efter 2-1 seger mot Kalmar hemma på ”Behrnabeu”.

Konkreta förslag

Kul med mejl från personer som läser inläggen, det gör allting mer levande. Fick frågan om vad exakt våra förslag som presenterades av Annie på Landsbygdsriksdagen innebar, se nedan och texten är från utspelet;

Centerpartiet presenterar fem frihetsreformer, för en levande landsbygd i hela Sverige. Förslagen syftar till att ska bli enklare att leva, bygga och driva företag på landsbygden

– Idag möts landsbygden av höjda skatter och regelkrångel, istället för att ta till vara på det entreprenörskap, den kreativitet och den innovationskraft som finns. Istället för att kunna nyttja sin skaparkraft och förverkliga idéer tvingas människor lägga energi på byråkrati och stelbenta myndigheter. Landsbygden behöver mer frihet, inte mer pålagor, säger Annie Lööf.

Avskaffa det generella strandskyddet – behåll i områden med stora naturvärden

Strandskyddet är viktigt för att skydda stora naturvärden och ett tillgängligt friluftsliv. Men i Arjeplog skulle varje invånare kunna ha tre sjöar och mer än fem kilometer strand var att bosätta sig intill. Då är det inte rimligt att samma regler ska gälla i Arjeplog som på Marstrand eller Sandhamn. Ett strandskydd behövs i många områden, men inte i hela Sverige. Därför vill vi avskaffa det där det inte behövs, och lämna över ansvaret för att peka ut skyddsvärda områden i dessa delar av landet till kommunerna.

Förenkla byggande utanför detaljplanelagt område

Principen i områden utanför tätorterna som saknar detaljplan borde vara att det som inte uttryckligen är förbjudet ska vara tillåtet. Det bör det även finnas större frihet att få bygglov för samlad bebyggelse med flera hus i grupp utanför planlagda samhällen.

Ta bort bygglovskravet för fler företagslokaler knutna till gårdsbyggnader

Landsbygden erbjuder goda förutsättningar för en blomstrande besöksnäring, men då måste det vara enkelt att bygga till ett café, en brygga eller en kanotuthyrning.

Avskaffa kravet på hotelltillstånd för pensionatverksamhet på landsbygden

Drift av pensionatverksamhet måste idag ha tillstånd från polismyndigheten. Polisen borde ägna sin tid åt brottsbekämpning, och den som vill öppna upp sitt hem för turister vara fri att göra så.

Inför gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker

Med tillåten gårdsförsäljning skulle den växande industri som utgörs av små bryggerier, destillerier och vinodlare bli än viktigare jobbskapare framförallt på mindre orter och på landsbygden.

Centerpartiet tror på entreprenörskap och närodlat beslutsfattande. Vi tror på människors inneboende drivkrafter och förmåga att forma sina egna liv. Därför driver vi sedan vi bildades en politik för att hela Sverige ska leva.

Dessa fem förslag är steg på vägen till tillväxt i hela landet och till en livskraftig och blomstrande landsbygd.

LBR; dag 3

Söndag avslutade denna tre dagars träff, nja förresten de som kom redan i torsdagskväll och medverkade på HSLs årsmöte också. Bortsett alla seminarium och föreläsningar så finns det utställare också. Pratade på rasterna med de flesta men lite mer i vissa och lite mindre i andra. Svenska fotbollförbundets paroll om en förening i varje by gillar jag skarpt. En viktig målsättning som är kanonviktig i de områden där ev skolan eller butiken försvinner. Då finns fotbollen där och står upp för en kreativ landsbygd. Många goda leaderprojekt också som inspirerade mig bl a och all utbyte under rasterna med dels partikompisar som eldsjälar överlag i byalag mm.

Sen avslutade dygnet med landets 11-VM guld i hockey, kanske kan Janne Anderssons grabbar överraska lite positivt också i fotbolls VM i sommar. Underbart med idrott kort och gott och kreativ landsbygdsutveckling så klart.

LBR; dag 2

Partiledardebatt med sju av åtta partiledare på plats. Endast Kd som sände en annan person, som tyvärr inte visste vilket landskap han befann sig i……..

Annie som enda kvinna i panelen kom med konkreta lösningar dels utifrån paketet som hon hade presenterat under fredagen. Fick chans till en egen pratstund under boksigneringen med vår jordnära ledare Annie Lööf. I övrigt idag var det mycket fokus på den enda debatten med alla (7av8) partiledarna utanför vår huvudstad Stockholm. Direktsänd över mittmedias tidningar på webben och så mycket polis och Säpofolk har det nog aldrig varit i Ö-vik. På kvällen sen var det bankett med närproducerade råvaror och musik som gungade igång Fjällräven Center. Finare hälsning än nedan kan man inte få av vår populära partiledare!

Landsbygdsriksdag!

Första uppstartsdagen av årets landsbygdsriksdag är över. Ifjol gick min prioritering till Varberg och Anhörigriksdagen men detta året är prioriteringen landsbygdsriksdagen i Örnsköldsvik. I dagarna tre kommer ca 700 engagerade eldsjälar prata, inspireras, omvärldsspana, peppa osv varandra med innehåll som gör landsbygden ännu bättre. Första dagens rapport från Foppaland innehöll omvärldsspaning med bl a besök på diverse idrottsarenor när väl löparskorna knöts åt för den ”glade motionären”.

Hann med en landsbygdsdebatt redan ikväll efter kvällsminglet och middagen på Fjällräven Center. Tog mig upp på stan och till Café UH där Emil Källström (c) duellerade med Gustav Fridolin (mp). Utveckling mot stoppförbud ja publiken i caféet ikväll gillade vart fall hemmahoppet Källström bäst. Promenad över stan innan dag ett tog bokslut och ögonlocken sänks innan de öppnas igen för en ännu mer matnyttigare andra dag. Tyvärr mer inomhus spås det under lördagen, men med partiets konkreta förslag på bordet idag så kommer det gå lysande även inomhus.

Förskolansdag!

Det inte enbart norrmännensdag den ”sjuttonde” maj. Det är också Förskolansdag och jag passade självklart på att besöka en verksamhet inom vår kommun. Mitt besök gick till Helianthus friförskola på Rynningeåsen. En sju avdelningsförskola där det idag vankades maskerad. Utklädda barn som hade haft besök av ambulansen på fm och efter mitt besök skulle alla föräldrar komma och man skulle sjunga för dem utomhus på kullen.

Till Fontänhusets ”öppna hus” med Rådhusracern och det blev en omväg över Munkatorp och Venastugan! Så snyggt det blivit där ute och bättre kommer det bli. Personlig visning av området och den nyrustade lagården. På kvällen Tele 2 och ÖSKs förlustmatch. Innan det utdelningskampanj i det östra kommunhörnet. Man hinner en hel del om man byter ut en massa fina ord utan innehåll och visar det genom att utföra idéer och visa uppskattning till de som jobbar för goda exempel.

Slutövning!

Ni har hört mig tidigare då och då prata och skriva om MBU, människan bakom uniformen. Ikväll var det dags för sista träffen där allt man lärt sig skulle visas upp. Mitt på Stortorget och inför stort antal åskådarskaror som nyfiket tittade på. Jag lovade titta ut och säga ”hej” vilket jag så klart höll efter kvällens sista möte. Nästa onsdag äger avslutningen rum för femte upplagan av denna viktiga utbildningsinsats och förståelse för människorna bakom uniformen finns till för medborgarna (som sköter sig)

Människan bakom uniformen

Idag fick jag vara del av ett arbetspass med personerna som utför ”biljettkontroller” på våra stadsbussar. Väktare, ordningsvakter och personal från länstrafiken. Min förvåning detta två timmarspass var att det var många som åkte fast och därmed hade plankat på bussen. Dyr avgift istället för att lösa giltigt färdbevis. Bra och smidigt jobbat av alla inblandade som inte ställde till med någon extra situation utan enkelt och smidigt skötte sitt jobb. Två personer vid varje dörr och sen jobbade man sig metodiskt genom bussen, snabbt och effektivt.

Kosläpp på Kvinnersta, lunchtrav på Marieberg och kommunstyrelse mm betades av denna soliga tisdag i maj!

Camp Nou

En dag av stadsvandring ligger ju inte oss riktigt på läppen men vad gör man inte efter fyra dagar på ”F1 ringen”. Då valde vi så klart Europas största till åskådarantalet fotbollsarena, Camp Nou. Inte lika långt att gå runt dock som Cataloniens racerbana men visst absolut stor arena. Vidare över stan och diverse paradgator och sevärdheter folk tog kort på men det var inget som vi visste vad det var, så vi lät dessa byggnader vara. Klarade av det mesta av pendeltåg, Metro och apostlahästarna på vår första utflykt tillsammans jag och sonen bortsett alla inhemsk sport så klart. Dock en nästa otäck upplevelse då ”copycat” dök upp från en person i Örebro som jag för ett par sekunder var bakom oss i stationsbyggnaden när vi skulle köpa biljetter. Personen var dock lika vänlig som personen hemmavid då hon hjälpte oss beställa biljetter via automaten. Nu har vi tagit oss hem till Skavsta och skall bara rulla de ”66 varven” hem till bygden igen. Imorgon är blå stället på igen men denna långhelg satte verkligen sina spår, på ett mycket positivt sätt.