Vem vi är till för!

Denna sommar har nya individer kommit till min kännedom att ha hamnat i kläm mellan Regionen och kommunen. Fall hamnar i domstol som dömer på det ena eller andra viset ang temperatur eller dylikt på elrullstolarna. Jag sa redan förra sommaren att ingen individ skall komma i kläm bara för att vi och regionen inte hittar samsyn / lösning på förvaringsfrågan.

Denna fråga var uppe på diverse måndagsmöten och en del domar kom till fördel för kommunen enligt våra tjänstepersoner. Kommunledningen inom social välfärd har hela tiden varit ute efter att lösa frågan men så dök den upp igen denna sommar som en följetong liknande fjolåret.

Igår träffades därför alla vid samma bord Regionen, kommunen och en driven medborgare med sin utsedda talesperson / stöd. Nu har vi hittat en lösning en gång för alla. Den kommer kosta oss initialt lite mer till en början men långsiktigt över tid spara pengar till kommunen. Vi kommer köpa in garage till Elrullstolar och den dagen Regionen beviljar en person elrullstol som är i behov av förvaring och går igenom dessa steg skall ett garage följa med som utlåning. När elrullstolen lämnas tillbaka till Regionen skall också garaget lämnas tillbaka till kommunen. Det är hur nu, jag säger detaljer / småsaker kvar att lösa exakt hur det ska gå till ang avrop, utkörning osv men kommunledningen har klart och tydligt uppdraget att lösa detta internt och även där det behövs mellan regionen och kommunen. Summan för inköp av en buffert till garage kommer tas under hösten så länge nuvarande personer sitter i social välfärd för detta har varit viktigt för mig oavsett utgång i valet så har jag hela tiden haft individens glasögon i dessa ärenden.

Invigning!

Senare idag måndag 13/8 kl 10:45 kommer partiets valstuga i Örebro kommun invigas. Salta pinnar och alkoholfritt bubbel har utlovats samt att dörrarna öppnas på vid gavel för att finnas tillhands för Örebroare som vill veta mer om våra socialliberala mittenidéer. Mina säkra tider i valstugan finner du nedan på annonsbilden men det kommer bli fler ändå så klart samt på många andra platser i kommunen så klart. Det är så roligt att vi denna mandatperiod varit ute hela tiden, nu får ni chansen att komma till vår valstuga på Stortorget och hämta material eller valsedlar mm. Kan inte komma enbart nu de sista veckorna med en massa fina ord och plakatpolitik sånt ser medborgarna igenom, medans hårt jobb hela mandatperioden bör ge resultat att fortsätta vara en representant in kryzzad i kommunfullmäktige ytterligare fyra år. Den som lever får se men om 10 dgr öppnar förtidsröstningen och om endast fyra veckor har vallokalerna stängt och vi har fått ett resultat. Vi Centerpartister längtar verkligen till utvecklingssamtalet med alla väljare för att se hur vi skött oss.

Denna vecka; (Prel.schema)

Må>>>Invigning på Stortorget 10:45

Ti>>> Pendlarkampanj på Resecentrum

On>>> Valstugan på em kl 13-17.

To>>> Lunchtrav med kampanj och eget lopp!

Fr>>>> Citysportfestival, Centrala Örebro

Lö>>> Fotbollsmatch i Vintrosa, kommunledningen mot oppositionen.

Sö>>> VoX festivalen, VoX parken mellan Varberga och Oxhagen.

Man skall komma ihåg också att det är ordinarie möten inom kommunledningen dessa fyra spurtveckor också som måste klaras av! Så ser min vecka ut som ovan med reservation för ev snabba förändringar men tänket är likt detta vart fall och alla har vi 24h på dygnet att fylla!

Årets ”Sverigeträff”

Då slår snart klockan 03:00 och jag har precis tagit mig till bygden igen. Många LGF -skyltar på vägen norröver efter årets ”Sverigeträff”. En dag som varit likt en katt och råtta lek slutade vid Postnord på Pilängen vid 22-tiden. Då hade fordonen flyttat på sig från Eurostop, Biltema, NetonNet och till sist Megaparkeringen innan man slog ner sina bopålar. Vuxennärvaron var helt okej, fältarna var i full gång, ikväll var det Abbe, Linda, Ali samt Oliva som vi samtalade med under kvällen. Jag säger vi för ikväll var jag inte ensam förtroendevald på plats, partikollegan och numera kuratorn men fd fältaren Annika Tholster medverkade. Många Poliser i tjänst som fanns hela tiden nära och kollade så alla skötte sig. Idag träffade vi på många glada ungdomar som faktiskt på fullaste allvar tyckte det är bra att vi dom parti lyssnar på dem, på plats i regnet på deras villkor. Kloka synpunkter hur de skulle vilja ha ordnade lagliga arrangemang framöver.

Vi får självfallet utvärdera detta under hösten i ÖreBrå men jämfört med ifjol så var många instanser numera på tå och såväl information och närvaro har varit bättre. Nu kan jag jämföra två dygn efter varandra och två år efter varandra vandrandes timtal för att föra dialog. Jag ser mycket som gick bättre i år och tidiga markeringar mot de som inte ville sköta sig och uppmuntran till de som omvänt vill sköta sig vilket är de allra flesta.

Blöt, glad och tacksam att med egna ögon fått bevittna ännu en träff, som jag också likaså gärna ser uppstyrd framöver med tillstånd och ordning och reda.

Förebyggande arbete

Ännu en nattinsats från det motorintresserade kommunalrådet. Denna gången började kvällen med utsättningsmötet som äger rum varje fredag med fältare, fastighetsbolag, vaktbolag, nattvandrare och Polisen när tillfälle ges under sommaren.

Veckan som gått har handlat om väldigt många avstämningar och lägesrapporter inför den olagliga Sverigeträffen som går av stapeln i Örebro i helgen. En helt annan inställning till samarbete mellan olika instanser om jag jämför med förra årets evenemang vid Marieberg. I år blev fredagens uppvärmningsyta Eurostop också en privat parkering där kommunen har svårt att komma till mer än via fötterna gåendes för mig och uppsökande verksamhet via Fältarna. Polisen gjorde sina besök på platsen och bötfällde de som uppenbarligen bröt mot diverse trafikregler. Under lördagen vet jag mer hur nattens småtimmar utvecklade sig då det endast var parkering tre timmar på samma plats enligt skyltarna men frågan är om vaktbolaget AVARN gjorde något konkret åt det.

Lördagen blir att vandra vidare för att via dialog precis som ikväll försöka få individerna att förstå vad alkoholen, nedskräpningen och olika trafikförseelser kan medverka till.

Flera fastighetsägare runt om istan var idogt arbetandes under fredags em/kvällen när affärerna stängde. Lillåcenter, Marieberg, NetonNet, Truckstop osv osv men Eurostop blev fredagens plats vart fall och tyvärr redan under denna kväll en hel del nedskräpning och väldigt lite papperskorgar utställda vilket betyder en hel del städning fram på småtimmarna.

Jag är beredd att ta efter min kollega i Göteborgs förslag utifrån nedskräpningen kring WoW (musikfestival) att låta parkvärdar o dylikt kunna bötfälla nedskräpning på allmän plats för det är trots allt olagligt och jag reagerade riktigt starkt redan ifjol efter två dygn på Mariebergparkeringen. Polisen t ex på plats ikväll / natt har inte tiden att titta över nedskräpningen då det handlade främst om trafikbrott.

Att skräpa ner på allmän plats är olagligt i Sverige. I miljöbalken står att:

”Ingen får skräpa ned utomhus på en plats som allmänheten har tillträde eller insyn till”.

Den som bryter mot förbudet kan dömas till böter på 800 kronor om nedskräpningen är mindre allvarlig.

Första dygnet över och imorgon fortsätter jag igen. Vad vore det omvända att inte bry mig, att inte prata med berörda ungdomar nej då väljer jag den svåra vägen först.

Fortsättning följer kring det konkreta förebyggande arbetet kring detta under helgen.

Valstugan på plats

Att vi som parti lokalt verkligen är på tå kommande val visar sig på många sätt och vis inom vår folkrörelse. Några tar öppna debatter, andra kampanjar, nåt gäng snickrar valstuga, dörrknackning pågår veckovis, affischeringen var vi först ut med likaså. Från midnatt inatt mellan torsdag och fredag började tillståndet att gälla ang ditställande av valstuga. Vi lyfte ner den klockan 00:15 efter att den transporterats in från Stortorp och byggnationen. Under helgen kommer den fixas till och inredas för att sen på måndag fm kl 10:30 invigas på Demokratitorget. Stortorgets övre del och vi står högst upp på torget mot Drottninggatan mot Rådhushörnet. Som sagt var nu har vi passerat månadsstecket och det är den 10 aug vilket innebär att det är mindre än en månad kvar till valdagen. Lägg därtill att förtidsröstning redan börjar den 22/8 och utlandsröstande redan är igång. Det är bara att se målsnöret bortom upploppet men varvklockan har ringt vi är inne på den allra sista månaden. Spännande månad framför oss verkligen där vi kommer inte vika en tum på sista varvet. Nu kör vi full fart FRAMÅT!

Säsongspremiär

Då var det äntligen dags för säsongens första match. Visserligen ingen tävlingsmatch men för supportrarna i fjortontre vattnades det i munnen när motståndet var Bofors IK på bortaplan. Sagt och gjort även för mig att efter dagens sista träff / uppdrag som gällde torkan och foderinventering för lantbrukare i kommunen for jag ner till supporterbussen. 17:35 rullade den iväg över de blå bergen till Karlskoga. En kort men viktigt uppladdning i bussen och t om en pissepaus hanns med trots enbart de fyra milen västerut. Matchen i sig darrade till lite vid 2-2 men sen gasade gästerna på och vann med 2-5 kassaskåpssäkert. Kul resa, härlig stämning i klackbussen och bra drag på bortahörnet. Matchen i sig kan man inte dra några slutsatser mer än att man vann över lillebror på bortais inför en helt okej publiksiffra i början av augusti. Sånt här är skitroligt och denna resa likt resan till Hisingen med Kubanerna förra helgen ger så mycket energi och glädje samt ett rent nöje att finnas på plats och svara på frågor åt de som vill stämma av något; idag pratade vi om kommunala badplatser samt Hjälmaren bl a. Jag prackar inte på någon en åsikt men finns nära med och kan svara om de vill veta något. Vi skall finnas där människor finns, precis så verkar jag jordnära dagarna i ända.

Folkhälsosamtal

Sex av åtta partier dök upp men moderatorn var noga med att påpeka att alla åtta partier i kommunfullmäktige hade fått inbjudan sänt till sig. Ett bra samtal på Grenadjärvallen där Friskis och Svettis tränade ute på anläggningen när vi kom för vi i Centerpartiet passade på att kampanja innan debatten. Ute på planen tränade RIKs div.1 damer inför en höst som krävs stort stolpe in för att rädda kvar säsongen. Inne i serveringsdelen så pratade vi sex partier om vägen mot ett friskare Örebro med fokus på Rynningeviken, G-vallen och då norrcity.

En mycket bra kväll där man som Centerpartist kunde visa på alla våra idéer i valplattformen samt den debattartikel som NA publicerade den 3 juni alltså för två månader sedan i ämnet folkhälsa med nyfikenhet följa idéerna på norrcity. Bra kväll; kampanj-flygblad-debatt och sen det så viktiga eftermingel samtalet nästan till grindarna låses det är så viktigt och enkelt att stanna kvar en timme och lyssna på korta snabba frågor från deltagarna i publiken.

Parafotbolls-VM

Idag efter att vi genomfört den nationella pendlarkampanjen i kommunen for jag till Värmland. Där pågår Fotbolls VM på fyra orter, Karlstad-Kil-Arvika-Kristinehamn. Spelarna tillhör ”det okända landslaget” och är i behov av något funktionsstöd. Premiären vann Sverige i helgen med 7-3 över Tyskland men idag var Argentina ett par nummer för stora. Seger för gästerna i Kristinehamn med hela 0-7 och Argentina vinner därmed gruppen. Sverige får möta Frankrike i en direkt avgörande gruppmatch om vilka som avancerar ur gruppen. Helt ok publiksiffra i kvällssolen och detta var för mig en helt ny upplevelse och passar såväl in i dels mitt uppdrag som ledamot i länets Parasportsförbund men också utifrån mitt politiska uppdrag att verkligen sätta dessa helt världsunika individer på samhällets karta. Det senare hemma i Örebro kommun känner jag väldigt väl att signalerna pekar åt rätt håll. Små små steg till stora förändringar.

Fler pendlarparkeringar

Trafikplaneringen i kommunen ska alltid göras med hållbarhet som ett av målen. Centerpartiet jobbar utifrån principen ”stoppa utsläppen, inte utvecklingen”. Det innebär att vi vill jobba mot en fungerande infrastruktur där buss, cykel, gång och bil alla är inslag som behövs i Örebro kommun. Vi vill göra det mer attraktivt än idag att avstå bilen ibland för en hel eller del av en resa. Både för miljöns skull men också för att öka framkomligheten i ett växande Örebro. Därför vill Centerpartiet jobba tydligare med attraktiva pendlarparkeringar i anslutning till viktiga knytpunkter för kollektivtrafik.

 – Vi vill göra det enkelt för alla att ta sig fram i Örebro. Därför vill vi utveckla fler pendlarparkeringar dit man enkelt kan ta sig och på ett billigt och smidigt sätt ta sig vidare med andra färdmedel. Vi vill titta på möjligheter för att koppla ihop parkeringsavgifter vid dessa parkeringar med busskort och bilpooler liksom att ha system för cykeluthyrning som utgår från parkeringarna, säger Per-Åke Sörman, kommunalråd för Centerpartiet i Örebro kommun.

Örebro kommun växer och med det kommer flera utmaningar. En av dem är att skapa effektiva trafikflöden som fungerar för alla. Fler som kan behöver välja kollektivtrafik och cykel framför bilen. Då måste vi göra det enklare och mer attraktivt att åka kollektivt. Det behöver dessutom bli säkrare och mer attraktivt att cykla, framförallt på korta avstånd. Stads- och bostadsplanering måste gå hand i hand med trafikplaneringen. För Centerpartiet är det viktigt att se till hela resan, från dörr till dörr. Det innebär att flera olika typer av transporter ingår som också kompletterar varandra. Alla är viktiga för att hela kedjan ska fungera.

– Vi är för anropsstyrd kollektivtrafik, ökad turtäthet för bussarna och fler direktlinjer. Bussen måste upplevas som enkel och prisvärd. Kollektivtrafiken ska drivas med så miljövänliga bränslen som möjligt men det kommer aldrig vara rimligt att helt ta bort biltranporter framförallt inte på landsbygden och för funktionsstöd, säger Linda Larsson, tvåa på Centerpartiets kommunlista.

 – Vi vill att hela Örebro kommun ska leva. Det ska vara enkelt att ta sig till stan, men också ut till alla vackra platser på vår landsbygd. Till alla större handelsområden är bra kollektivtrafik av största vikt. Vi vill utveckla trafiken, inte avveckla den. Utan resor försvåras möten mellan människor och de mötena behöver öka, inte minska, säger Seydou Bahngoura, trea på Centerpartiets kommunlista.

Hembygd + fotboll = sant

Först ut var Hembygdsgårdarnasdag med veteranbilsutställningen. Mycket surr om tomtförsäljning, Landsbygdsnämnden, fiberutbyggnad osv. Sen for min sommarturné via partiets cykel ner till ”Behrnabeus” familjedag. Först ut var KIF Örebros snöpliga 1-1 match, sen sportklubbens träliga 1-2 förlust. Bara att bryta ihop och jobba ännu hårdare kommande vecka. Nu blir det filmtajm med sonen innan kudden skall intagas framåt småtimmarna. Hembygd och fotboll, vad mer kan man begära av söndagen som ”vilodag” med rullande kampanj. Finns nog inga vilodagar i den bemärkelsen framöver men det gäller att hitta nytta med nöje framöver för att kunna hålla ångan uppe.

Ny match redan på lördag kl 18:00 och då måste nog publiksiffran skärpa till sig för laget på planen i all ära men vart är alla supporters som besökte Behrn arena t ex i toppmötet i maj hemma mot Hammarby ? I med och motgång för mitt älskade svartvitt så på lördag kväll kör vi igen, på plats – på riktigt – på ”Behrnabeu”!