Invigning på norr

Idag på fm plockade jag om lite i kalendern och for till Lillåcenter och invigningen av Max hamburgerrestaurang. Har medverkat på öppnandet såväl på XL bygg, Dollarstore och nu även Max. Norrut som bygdebo känns lite extra och speciellt som man kämpat så för verksamheter i området inkl rusten av Lillå 7-9, förskolor i området samt konstgräsplanen mittemot.

Kl 10:00 den 10/10 nästan på dagen 50år sen första öppnandet i Gällivare och 20år sen första restaurangen i Örebro vid Eurostop. Många historiska nedslag denna gråmulna onsdag fm som verkligen lös upp vardagen. Öppet mellan 10-24 och nu kanske kanske kanske saker och ting kan skruvas upp i tempot kring Lillåcenter. Ett långsiktigt guldägg men lite trögstartat men visst hellre kloka etableringssteg än förhastade så jag fortsätter följa utvecklingen på nära håll.

Trygghetsvandring

Ikväll och natt var det promenad med City Örebro och brottsförebyggande rådet i Örebro där jag är ordförande. Fyra olika grupper var ute på olika ställen och såg över belysning, tillgänglighet, gång, cykelbanor, parker, garage mm mm. Vi blev till sist två förtroendevalda på vandringen där jag och Marlene Jörhag (Kd) deltog tillsammans med Polis, fastighetsägare, ordningsvakter, park och gata, föreningslivet, civila samhället osv osv

Mitt andra år i lokala ÖreBrå vilket medförde min andra årliga vandring i city. Man lär sig nya saker hela tiden och ser saker och ting med nya ögon när man ”byter glasögon”

Rally i bygden

Ett riktigt familjerally i vår bygd under lördagen. Ett av landets till antalet anmälda ekipage största tävling under året. Parkering och servering under hela lördagen, från att solen gick upp till den slocknade efter 18-tiden.

Publikrekord och försäljningsrekord för bygdens sportklubb vid korset i Hellby, Södra Klysna. Runt 220 rallybilar passerade korset och publiken vallfärdade till det på kartan anvisade gärdet. Detta är ren och skär succé detta året. Så roligt att långsiktigheten ger en god skörd efter många år i bygden.

Verkligen en levande bygd där många hjälps åt för att besökare mm skall trivas fullt ut!

Fortsatt kommunledning

Nu är det klart att Socialdemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna bildar kommunledning även kommande fyra år. Förhandlingarna går nu vidare med att ta fram en politisk plattform och fördela ansvarsområden. Det återstår också detaljer för att bilda en valteknisk samverkan ihop med ett fjärde parti för att säkra en majoritet i kommunfullmäktige i budget- och valärenden.

 

– Vi tre partier har tagit ansvar för Örebros utveckling sedan omvalet 2011 och nu är vi redo att berätta att vi vill fortsätta göra det även denna mandatperiod. Jag är väldigt glad över det. Det är en trygg och långsiktig samverkan som gynnar Örebro. Vi vet var vi har varandra och vi har kommit överens om stora och svåra frågor tidigare. Det är bra för Örebro med ett blocköverskridande samarbete, säger Kenneth Nilsson, partiföreträdare för Socialdemokraterna.

 

– Vi är trygga att vi kommer att ta fram en plattform som främst kommer att fokusera på tre områden: att stärka skolans resultat i Örebro, att förbättra integrationen kopplad till arbetsmarknaden och jobbtillväxten och inte kompromissa med att göra Örebro än mer attraktivt, fortsätter Kenneth Nilsson. 

 

– Plattformen kommer också att innehålla tydliga skrivningar om näringslivsfrågorna och hela kommunens utveckling, vi ser nu hur vi stiger i Svenskt Näringslivs ranking och det arbetet vill vi fortsätta. Vi ska också se över upphandlingsdelen i plattformen, där vi vill ta ett större politiskt ansvar. Det är också viktigt med en realistisk och resultatinriktad klimatpolitik, säger Per-Åke Sörman, partiföreträdare för Centerpartiet.

 

– Valresultatet innebär att nio partier kommer ingå i kommunfullmäktige mandatperioden 2018-2022. Det riskerar bli rörigt och svårstyrt, men vi har nu bara detaljer kvar i förhandlingar med ett parti till för att få en valteknisk samverkan för att säkra en majoritet i kommunfullmäktige i budget- och valärenden. Det här är en hållbar kommunledning, vi är överens om vårt blocköverskridande samarbete och vill fortsätta komma överens brett med andra partier i många frågor, exempelvis klimatfrågan, säger Lennart Bondeson, partiföreträdare för Kristdemokraterna.

Vilken kväll !

Kommunalrådet Per-Åke Sörman (C) omvald för kommande mandatperiod

Per-Åke Sörman fick medlemmarnas fulla förtroende och blev enhälligt omvald som kommunalråd på Centerpartiets medlemsmöte på Änglandaskolan.

–      Detta känns kanon. Jag är peppad på att fortsätta i fyra år till. Att känna medlemmarnas stöd för mitt lyssnande ledarskap är värt jättemycket. Nu jobbar jag vidare för att vara medborgarnas förlängda arm in i kommunpolitiken, säger en glad Per-Åke Sörman.

Medlemsomröstningen är rådgivande och formellt sett fattas besluten av de nytillträdda kommunfullmäktigeledamöterna den 24 oktober.

Valvinnaren!

Centerpartiet: ”Valsuccé i Örebro kommun – har visioner som tilltalar många människor”

”Nu är sluträkningen för valresultatet i Örebro kommun klar och vi kan konstatera att Centerpartiet skördat stora framgångar och ökar mest både i antal röster och i procent”, skriver partiet i ett pressmeddelande.

– Vi har jobbat hårt och det har lönat sig. Vi har lyckats med att både sitta i majoritet och ända haft en process för politikutveckling. Detta resultat känns som ett kvitto på att vi har visioner som tilltalar många människor. Vi har märkt ett enormt gensvar på vår politik under hela valrörelsen vilket nu även syns i resultatet, säger Per-Åke Sörman, kommunalråd i Örebro kommun

Centerpartiet ökar med två mandat i kommunfullmäktige, vilket är den största ökningen av de nuvarande partierna i kommunfullmäktige. Partiet fick 8342 röster, vilket är en ökning med 2974 röster. Störst är Centerpartiet i Ervalla, med 37,8 procent av rösterna, eller 273 stycken röster. Av dem som har röstat på Centerpartiet har 36,5% valt att personkryssa en specifik kandidat. Listettan och nuvarande kommunalrådet Per-Åke Sörman fick 782 personkryss eller 9,4% av partiets röster.

–Jag tror att en del av framgången kommer av att vi har haft en mångfald av människor på vår lista, som har kompletterat varandra och som attraherar många olika människor. Vi har sedan tidigare sagt att vi kan sitta i kommunledning med alla partier utom V och SD. Utifrån Örebropartiets intåg har vår kretsstyrelse nu även uteslutit en gemensam kommunledning där de ingår, säger Anders Olsson, kretsordförande för Centerpartiet i Örebro

Folkfest i bygden!

Femte upplagan av bygdens traktorrace ägde rum idag lördag vid Hult säteri med mig som konferencier. 12:00 började min röst ljuda över vidderna då den lokala marknaden öppnade sen rullade allting på med stubbrace, maskinutställning, veteranbilsutställning, Traktorracet samt avslutande afterracet med bygdepub på magasinet. En klockren succé vädermässigt med många besökare utefter tävlingsbanan. Ponnyridningen inbringande hela 2520:- som skänktes oavkortat till Barncancerfonden från Erikslunds islandshästar. Vinnare 2018 blev Patrik Johansson, Östanby efter strålande körning hela em. Tack till alla inblandade och så här hjälps man åt i en levande attraktiv landsbygd.

Trevlig helg allesammans!

Idag lämnar jag Rådhuset några timmar tidigare än vanlig efter ett lunchmöte med medarbetare och frukostmöte med ”Utsikt” som är årets resa som fd ”promotionebåten”. Väl hemma tig jag tag i cykeln och trampade genom skog och mark genom bygden och njöt av solen, kantarellplockning och tystnaden. Detta är för mig livskvalité att från en hektiskt valrörelse som jag höll huvudet kallt genom hela perioden kunna bara vara sig själv för en stund i sin hembygd. Alldeles alldeles underbart och fantastiskt och ikväll när alla barnen var insamlade från träningar och ”Gårn” så firade jag äntligen framgången med min egna familj som ligger bakom denna seger mer än vad någon kan föreställa sig.

Valvinnarfirande

Vi vet med oss att inte allting är färdigräknat och spikat ännu men ikväll träffades alla Centerpartister med förtroendeuppdrag i Örebro kommun. Då passade vi på att fira den preliminära valnattsiffran som visade att Centerpartiet i Örebro kommun ökade mest av samtliga partier och det inräknat det troliga nya partiet i fullmäktigeförsamlingen. Gissa att det var klackarna i taket när det bästa valet lokalt i Örebro kommun genomfördes sen 1988. Resultatet skall spikas innan vi sänder ut våra officiella uttalanden från partiledningen men visst ser det onekligen ”skitbra” ut och jag hade detta på känn under valrörelsen sen exakt hur mycket vi skulle öka visste man ju aldrig. Jag blir så glad över alla ryggdunkar och tillrop som sker varje dag denna vecka från människor man inte minns man träffat under denna valrörelse som för mig började redan hösten 2016 med högt uppsatta personliga målsättningar.

Rösträkning pågår

Idag kom de sent avlagda förtidsrösterna till Örebro kommun och vårt Rådhus. Med var också utlandsrösterna i samma hög. Således fortsätter detta räknande och i väntan på detta träffas vissa partiföreträdare för att sondera lite i väntan på slutligt valresultat. Först är ju riksdag sen kommunen och sist regionen. Jag passade på ikväll efter sista mötet gå ett boxningspass hos partivännen Kamran på Tegelbruket. Jag måste bara återigen buga för alla gratulationer, valvinnare absolut och en sagolik ökning mellan två val för ett parti innan på höga fem procent upp till nuvarande prel nivå på åtta och en halv procent. Fortsättning följer men dessa dagar är som att gå på moln efter en intensiv valrörelse.