Närodlade budgetförslaget

Ordförande, ledamöter och åhörare, Den som väntar på något gott……Nu har vi sparat det bästa till sist. 

Det går bra för Örebro kommun, därmed inte sagt att framtiden ger oss utmaningar som vi skall stå rustade inför. Nu är det dags att ta på de gröna hållbara och förebyggande glasögonen när vi bläddrar i majoritetens budgetförslag. Mina sju kollegor som varit uppe före mig i talarstolen speglar lite olika bilder av vår växande kommun. Årets budget är den grönaste landsbygdsvänligaste budgeten någonsin. Vi tar fortsatt små små steg hela tiden i vårt arbete för att man skall kunna bo, verka och leva i hela kommunen. Det gör vi genom viktiga ansvarstagande beslut som till exempel; 

*fortsatt hög frenesi i utbyggnaden av bredband

*förskolor, skolor och äldreboenden i hela vår kommun

*framtagande av ett landsbygdsprogram som skall gälla hela kommunen.

Vi vill ha en levande landsbygd i samklang med den pulserande staden och det tänker vi fortsatt ge goda förutsättningar för genom detta budgetförslag. 

För att få ännu bättre snurr i lokalsamhället handlar det om att investera klokt för framtida utmaningar. Dels genom social investeringar internt i kommunen så som införandet av en fritidscheck, som ett av många exempel. Dels genom upphandlingar som gynnar små och medelstora företag i vårt närområde, för det är så pusselbitarna faller på plats. Kommun, näringsliv och det civila samhället i ett fortsatt gott samarbete där utfallet blir att pengarna stannar kvar här. Näringslivet ser nyttan med att vara med och stötta Open art, idrottslivet och kammarorkestern, länsteatern mm mm listan kan göras lång. Satsningar görs via ökad kvalité i skolan, rehabilitering / förebyggande i äldreomsorgen och ett kvarter fyllt av kultur för barn och ungdomar. Ett ekonomiskt kretslopp där det för mig inte spelar någon roll vad det står på namnbrickan bland våra välfärdsaktörer. Det är kvalitén som är det viktigaste och det är det vi förtroendevalda skall följa upp oavsett om det är Tysslinge friskola, hemvården i Axberg eller Rudbecksgymnasiet det gäller. Kommunens verksamhet blir på detta sätt bättre, flexiblare och lika mycket på tå som övriga aktörer. Valen görs då av människor vid köksbordet vad som passar just dem bäst, deras barn och / eller mor/far föräldrar. 

Välfärden, företagandet, landsbygden och staden är beroende av miljön och klimatet. Vi skall fortsätta med en tuff frän offensiv miljöpolitik i kommunen. Dock måste den också vara nåbar och realistisk för de boende här. Blir glappet för stort finns risken att man inte tar saken på allvar. Därför måste vi fortsätta ge goda förutsättningar och exempel på vad just varje enskild individ och familj kan göra tillsammans. Många människors små små kliv åt rätt håll ger större avtryck i vardagen än några få personers jättekliv om andra står kvar. Det ska vara lätt och enkelt att vara miljövän i vår kommun. 

Förebyggande förebyggande och åter förebyggande, vet inte om det blir bättre för att jag nämner det tre gånger men detta är ett mantra som följer partiet lokalt oavsett programområde. I vår kommun är alla människor lika mycket värda och välkomna oavsett sexuell läggning, etnicitet, funktionsnedsättning eller religionsutövning. Centerpartiet är ett ansvarstagande parti och vi fortsätter utveckla de mjuka värdena i den växande kommunen där det görs otroliga insatser som vi skall vara stolta över. Tack alla medarbetare, civila samhället och privata aktörer i kommunen ni bidrar till den utveckling vi gör tillsammans. Som förtroendevald kommer jag fortsätta bära med mig uppdraget att sprida goda exempel och det lyssnande ledarskapet. Vi förtroendevalda kommer aldrig kunna allting. Vi skall möta medborgare och medarbetare med stor respekt och gott bemötande. Ta människors upplevelser på allvar och vägleda dem rätt bland våra förvaltningar,  så rätt fråga hamnar hos rätt person.

Vi får aldrig glömma bort vilka vi är till för. 

Tack! 

Bifall till kommunledningens närodlade budgetförslag. 

(Budgetanförande 26/10-16, Sörman-Centerpartiet) 

Publicerat av

Per-Åke Sörman

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *