Närodlade livsmedel

Eller för den delen, närproducerade livsmedel likaså. 2018 skall kommunens distributionscentral vara fullt färdig utbyggd och igång. Den har vid novembermånads slut hållit igång i ett år. Jag besökte den igår fredag för att få mig en bild av hur det fungerar i verkligheten. Minskade transporter, uppdelad upphandling och mer närodlade / närproducerade livsmedel. Idag var det tre mindre leverantörer som numera leverade till denna sambandscentral och sen därifrån levereras varorna ut till förskolor, skolor, och vård & omsorgsboenden m fl. 

På så sätt slipper den mindre småföretagaren åka till alla förskolor, skolor och boenden som en enmansföretagare eller småföretagare inte skulle fixa. Detta är en viktig springande punkt i hela kedjan att samordna transporterna och förenkla för den levererande företagaren. Jag följer detta verkligen vidare de kommande åren och detta kommer göra stor skillnad för fler närproducerade livsmedel. Lägg därtill naturbeteskött från djur som betar i och omkring oset som kommer till gagn för skolköken. Det går bara man vill men ett steg i taget utifrån varje ny upphandling framöver för fler lokala leverantörer i våra verksamheter ju längre tiden går och fler upphandlingar görs. 

Publicerat av

Per-Åke Sörman

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *