Vasaloppssöndag 

Började dagen framför tvn och den färgglada starten i Berga by. Hann med lite skridskor på bygdens frusna sjö med dottern. Sen vankades det gruppfinal i Svenska cupen där ÖSK inte fick in något segermål tyvärr och 1-1 räckte inte till något avancemang. 

Anders och min debattartikel publicerades idag efter alla våra träffar under jan / feb med småföretagare i kommunen. Läs gärna och dela för det är en oerhörd viktig fråga som Regeringen försöker dölja; 

3:12, eller konsten att bromsa jobbtillväxten

Det går bra för Sverige!, Mantrat upprepas varje gång regeringen får kritik. Visst, men snarare trots regeringens politik. Tycker regeringen att det går för bra? Varför försvåra företagande?!

4 av 5 nya jobb skapas i fåmansbolag. Det är människor med idéer, vilja att skapa något med egna händer och mod att riskera sina egna pengar, belåna sitt hem och göra stora uppoffringar i ekonomisk trygghet som skapar välstånd åt alla.

Regeringens bild av företagare tycks vara en gammaldags kapitalist i kostym, cigarr i den hånleende mungipan och lyxbil. En småföretagare idag bär arbetskläder och jobbar heltid med att måla, städa, svetsa, snickra, vårda, jordbruka o.s.v. Kvällar och helger ägnas åt att sköta administration. Ingen 40h arbetsvecka, OB-ersättning, övertidsersättning eller betald semester gäller. Sjuklön kommer ur egen ficka. Fåmansföretagaren väljer bort sin egen trygghet och skapar jobb! Detta är motorn i den Svenska ekonomin!

Inkomsten består av lön, d.v.s. precis som för oss andra, men utan skyddsnäten. Lönen är dessutom oftast lägre jämfört med anställda med motsvarande arbetsuppgifter, detta blundar regeringen för!

Som en kompensation för risker och brist på förmåner så har småföretagaren kunnat plocka ut utdelning ur bolaget med en lägre skattesats än för lön, upp till 160.000:-/år. Regeringens lysande idé är att sänka detta belopp med ca 40%, samt att öka skatteuttaget med 5 procentenheter.

Regeringen ger alltså en dubbel käftsmäll åt landets motor. Det blir åtskilliga tusenlappar mindre för den genomsnittlige fåmansföretagaren. Skattechocken landar totalt runt 3-5% för många småföretagare. Vilket ramaskri det skulle bli på facket om deras medlemmar fick 1000-2500:- mindre i plånboken varje månad?!!!

Regeringen tror sig med detta få in runt 5 miljarder. Resultatet kommer bli det motsatta, för varför jobba mer, med större risker om du får sämre betalt? Varför riskera din privata ekonomi ytterligare genom att starta eller köpa ytterligare ett företag? De nya jobben kommer inte skapas.

Detta är bara en av flera förslag som regeringen vill införa som faktiskt leder till att straffa och hindra entreprenörskap i Sverige. Vi i Centerpartiet vill hellre skapa bättre förutsättningar att bedriva företag, i hela Sverige, för det är så jobb skapas!

Anders Olsson (C)

Kretsordförande Centerpartiet Örebro Kommun 

Per-Åke Sörman (C)

Kommunalråd Centerpartiet Örebro

Publicerat av

Per-Åke Sörman

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *