Friskvård för äldre

Här nedan följer den för Örebro kommun historiska berättelsen hur satsningen ”friskvård för äldre  i ur och skur sommartid” växte fram. Inför valet -14 plockade vi i Centerpartiet fram olika idéer och förslag inför kommande mandatperiod. Partiets Social Välfärds grupp spånade fram ur och skur vistelse för de äldre på sommaren. Inför budget -17 så blev det ett prisat konkret förslag från kommunledningen. Detta stöddes sen av fler partier vid beslutet i kommunfullmäktige. 

Verkligheten slog in idag den 8 juni 2017, från ett frö till färdig limpa. Gissa om det var ett rent nöje att få vänta in alla deltagarna vid avgången idag på fm. Barnbarn och barn lämnade sina anmälda deltagare och gissa om allt kändes omvänt. De yngre i familjerna sa åt de äldre, ladda telefonen nu och ha på den så vi kan ringa dig. Spralliga deltagare ”kasta” ifrån sig sina hjälpmedel och hoppa på bussen. 

Verkligen roligt och bra att SR P4 Örebro sände live från avresan och önska deltagarna en trevlig kollovecka och sommarvistelse. 

Väl framme vid Medevi brunn var det incheckning på sina rum. Greppade tag i väskorna deras och hängde på till de olika rummen. 

Först ut var lunchen och redan hördes ett gott sorl bland deltagarna i matsalen. Olika individer som bortsett två par inte hade träffats knappt innan, vilken värme. 

En bild från lunchen tagen från verandan in i matsalen, lättsamt och avslappnat med god mat.

Efter lunchen var det presentation, information och invigning. Eva Jöbo klippte det historiska bandet som förklarade denna satsning för invigd. Totalt med dagsutflykter i sommar kommer ca 450 personer beröras av denna politiska prioritering. 

Efter att veckoprogrammet delats ut och förmedlats var det dags för afternoon the buffé. Gissa om det var uppdukat, ta mig för pannan. 

Efter detta var det vila för några, promenader för andra och en löptur till Vättern för mig. Vacker och rofylld miljö att vistas i. 

Lite väl kallt i vattnet för ett dopp men satte mig en stund och reflekterade dagens intryck, wow. 

Sen dusch och uppladdningen inför middagen. Soppa till förrätt och torskrygg som smälte i munnen till huvudrätt. Kaffe sen innan det blev spelkväll i salongen sen. Detta var dag ett av och veckan har endast inletts och ingen tänker på onsdagens hemresa för tillfället. 

För mig var det dags att knyta ihop dag ett och vilken dag att fira och lägga på minnet. En stor eloge till alla iblandade som fått utväxling av budgetbeslutet. 

Korridoren var tom när och åkte norrut, kollogänget kröp till kojs. Imorgon bitti drar allting igång med frukost sen är det ett innehållsrikt program. 

Tack för en underbar kollodag, en dag som jag kommer minnas länge och Medevi Brunn kommer betyda nåt mer än bara  sista kontrollen på Vätternrundan två mil ifrån målet i Motala. Tre gånger har byn passerats innan med en ond rumpa och stela lår. 

En glad, lycklig tårögd ordf för Programnämnden kommer somna gott i natt sen! 

Publicerat av

Per-Åke Sörman

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *