Kaunas, Litauen

Från Medevi brunn via fredagens juryarbete i VOX talangen till lördagens heldag på Truckstop och 10-års jubilerande ”hästkraftensdag” mot Östeuropa. 

Att livet rullar på rätt så bra och i varandra mest hela tiden är inget ovanligt gällande mig, sitter av nån anledning väldigt sällan still. Det händer någonting för det mesta kring mig och denna resa tog sin början redan i söndags morse från hembygden. Runt lunch lyfte planet mot Vilnius från Arlanda. Från Örebro kommun var Sven-Göran Wetterberg och undertecknad, Maria Haglund (m) var likaså inbjuden men kunde ej pga egen inbokad semesterresa. Från Vilnius tog vi på söndags em ett tåg västerut mot Baltikums fjärde största stad, Kaunas. Väl framme vid centralen tog vi väskan och knatade ner mot hotellet. 

Söndag kvällen innebar mingel och välkomnande av Ecads ordf, just nu en norrman från Kristiansand. Örebro kommun besöker 24e upplagan av Ecad konferensen där vi som kommun är medlemmar i nätverket. Mitt första deltagande och Sven-Görans andra. ECAD står för; European citises against drugs. 

På måndags morgonen började såväl konferensen med seminarium och föreläsningar om olika lärdomar från andra kommuner och städer runt om i Europa. Samt organisationer som brottsförebygger och kartlägger drogernas väg i Europa, såsom Europol, OSCE, US FED m fl. 

På måndags kvällen var det tillställning hos Kaunas borgmästare där han hade dukat upp diverse läckerheter och höll tal inför alla deltagare. Sen blev det promenad hem till hotellet igen och tidig sänggång då det vankades dag två sen. 

Liknande upplägg på fm men på em delade hela gänget upp sig och man fick välja på tre olika utflykter. Jag valde KGBs fd autombunker som då var gömd sex meter under en leksaksfabrik i en förort till Kaunas. Skrämmande berättelse om KGBs arbete och metoder i dåvarande Baltikum och i detta fallet Litauen. Man får aldrig glömma historien och detta var ett besök som satte sina spår.

När sen dessa dagar var slut var det bara att göra samma procedur fast omvänt. Promenad till centralen, tåg mellan Kaunas-Vilnius sedemera flyg mot Arlanda och kommunbilen mot bygden. 

Sen hemma i bygden igen och jag bjuder nedan på resan i en bilddagbok mellan Sö-On denna junivecka. Såsom bilderna laddades upp är avresan längst ner på sidan och hemresan här ovan, håll tillgodo. 

Publicerat av

Per-Åke Sörman

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *