Nattens änglar

Jag fick äran att följa två undersköterskor på kommunens nattpatrull inom Hemvården. Sagt och gjort, bokat och klart och jag stegade in på Älvtomta hemvård kl 21:32 då var det fortfarande skärtorsdag. Hälsade på alla fjorton personerna som var väster 1 och 2 denna natt. Ner i källaren och på med jobbkläder och strax efter kl 22 drog två av nattens änglar (Lotta och Carina) ut med ett frågvist kommunalråd i baksätet.

Man kan dela upp detta nästan 10-timmar långa passet i tre perioder. Exakt vad som hände där och då under alla besök följer under sekretess för varje individ så klart men jag skuggade enbart för att få en bild av nattpatrullen. Smög med som en frågvis treåring men väckte inte någon individ som inte redan var vaken. Första ”perioden” mest koncentration på läggning och tillsyn. Området vi åkte var koncentrerat till Baronbackarna-Hjärsta-Eker-Lundby-Vivalla-Närkes Kil.

Passade också på under nattens rast prata med alla anställda som var igång under natten. De kände sig inte delaktiga längre i organisationen, kände sig ”värdelösa” och ”utbytbara” som en tavla på väggen beskrev. Försökte gjuta mod och hopp i de anställda. Lyssna, vrida och vända på saker och få dem upp på banan igen men känslan där var verkligen att vi stod inför ett vägskäl. Peppa och behåll de som finns kvar med erfarenhet, kunskap och engagemang först då kan vi locka in alla nya som behövs i yrket framöver. Tog med mig flera saker som återkoppling kommer ske till men även visa på den uppskattning de förtjänar; Ni ALLA gör ett fantastiskt jobb!

Mittendelen av natten handlade mer om omvårdnadsbesök. La märke till hur de olika teamen hjälpte varandra vid larm eller om det ena gänget låg lite efter kollade man med kollegorna. Snyggt, verkligen ett lagtänk! En lugn natt även utanför bilen och de hushåll vi besökte. Sista delen sen var dels att några hushåll hade under denna natt två besök i början och slutet på passet. Medicinering bl a när solen började lysa starkare än månen och de stjärnor som följt oss under natten. Ett trygghetsskapande team som medans man gjorde sina insatser där personer var vakna frågade hur personen mådde, prata om vädret eller husdjur mm. Nyckelfritt var verkligen efterlängtat, budgetbeslut -17 som nu är igång fullt ut sen i sensomras. Tar också med mig att E-hemvården med kamera måste intensifieras så rätt individ får rätt hjälp. Att åka till ett hushåll för tillsyn i sovrummet så allting är ok är så klart viktigt men ev larm och tyngre vårdande individer behöver nattens änglar bättre.

Tack till långfredagens alla nattliga änglar som stod ut med mig. Jag kunde inte allt men jag frågade im allt och berättade om kommande prioriteringar mm. Vi fick ansikten på varandra de som kan verksamheten bäst och den förtroendevalde som står som politiskt ansvarig. Vi behöver varandras styrkor och förståelse, från den som sätter ramarna och delar ut pengapåsen till de som utför kvalitén inom kommunens välfärd. När sen en av de fjorton på natten frågar hur hon kunde engagera sig mer för att påverka och bidra med sin kunskap inom politiken då blir man glad och hoppfull. Ju fler som bidrar så kommer vår kommun fungera ännu bättre. Klockan 07:07 stegade jag ut i solen, trött men nöjd och med ett leende på mina läppar.

Min devis kommer fortsätta så länge jag är verksam; Learning by doing! Det ger alltid ett leende på läpparna och en känsla av nöjdhet.

Publicerat av

Per-Åke Sörman

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *