Förebyggande arbete

Ännu en nattinsats från det motorintresserade kommunalrådet. Denna gången började kvällen med utsättningsmötet som äger rum varje fredag med fältare, fastighetsbolag, vaktbolag, nattvandrare och Polisen när tillfälle ges under sommaren.

Veckan som gått har handlat om väldigt många avstämningar och lägesrapporter inför den olagliga Sverigeträffen som går av stapeln i Örebro i helgen. En helt annan inställning till samarbete mellan olika instanser om jag jämför med förra årets evenemang vid Marieberg. I år blev fredagens uppvärmningsyta Eurostop också en privat parkering där kommunen har svårt att komma till mer än via fötterna gåendes för mig och uppsökande verksamhet via Fältarna. Polisen gjorde sina besök på platsen och bötfällde de som uppenbarligen bröt mot diverse trafikregler. Under lördagen vet jag mer hur nattens småtimmar utvecklade sig då det endast var parkering tre timmar på samma plats enligt skyltarna men frågan är om vaktbolaget AVARN gjorde något konkret åt det.

Lördagen blir att vandra vidare för att via dialog precis som ikväll försöka få individerna att förstå vad alkoholen, nedskräpningen och olika trafikförseelser kan medverka till.

Flera fastighetsägare runt om istan var idogt arbetandes under fredags em/kvällen när affärerna stängde. Lillåcenter, Marieberg, NetonNet, Truckstop osv osv men Eurostop blev fredagens plats vart fall och tyvärr redan under denna kväll en hel del nedskräpning och väldigt lite papperskorgar utställda vilket betyder en hel del städning fram på småtimmarna.

Jag är beredd att ta efter min kollega i Göteborgs förslag utifrån nedskräpningen kring WoW (musikfestival) att låta parkvärdar o dylikt kunna bötfälla nedskräpning på allmän plats för det är trots allt olagligt och jag reagerade riktigt starkt redan ifjol efter två dygn på Mariebergparkeringen. Polisen t ex på plats ikväll / natt har inte tiden att titta över nedskräpningen då det handlade främst om trafikbrott.

Att skräpa ner på allmän plats är olagligt i Sverige. I miljöbalken står att:

”Ingen får skräpa ned utomhus på en plats som allmänheten har tillträde eller insyn till”.

Den som bryter mot förbudet kan dömas till böter på 800 kronor om nedskräpningen är mindre allvarlig.

Första dygnet över och imorgon fortsätter jag igen. Vad vore det omvända att inte bry mig, att inte prata med berörda ungdomar nej då väljer jag den svåra vägen först.

Fortsättning följer kring det konkreta förebyggande arbetet kring detta under helgen.

Publicerat av

Per-Åke Sörman

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *