Från New Delhi till Lekeberg

Denna veckas kreativa tankar nedtecknas från en plats långt ifrån Lekeberg, från en helt annan världsdel. I skrivande stund tillbringar jag mina sista skälvande semestertimmar i New Delhi, en stad som är så olik Fjugesta som ett olikhetsmått över huvud taget kan bli.

Det officiella invånarantalet i kommunen Delhi är cirka 16 miljoner. En uppgift om yta i förhållande till folkmängd säger att det går drygt 11 000 människor på en kvadratkilometer. Fattigdom och allmänt elände, dålig luft och trafiken ska vi bara inte tala om. Det är svårt att förstå hur staden över huvud taget kan fungera. Naturligtvis upplever man i lika stor omfattning kontrasterna (möjligtvis inte när det gäller luften) men det finns rikedom och välstånd och vänliga människor och inte minst min bästa vän Anne och hennes man Kent. De bor här sedan drygt tre år och det är tredje gången jag hälsar på dem. Kent jobbar på svenska ambassaden.

Jag skulle aldrig åka till New Delhi om det inte vore för att de finns här, det ska villigt erkännas. Men jag får en underbart avkopplande semester varje gång jag är här. Gör absolut ingenting utom att ligga vid ambassadens fina pool och läsa, shoppa loss på de många marknaderna, ta en dagstur till ett av världens sju underverk och dessutom flyga ner till Goakusten och tillbringa några nätter och dagar i en “stugby” där.

Hur konstigt det än låter så är det just i Goa som jag får hemkänsla när jag är i Indien. Mycket för att jag är där när säsongen är på upphällningen – hela området stänger snart på grund av monsunperioden. Det är nämligen en underbar naturupplevelse, inte alls mycket folk och utrymme för att vara just kreativ. Från min bamboo-cottage vid Indiska oceanen planerar jag i huvudet för kommunens 20-årsfirande och revysällskapets Guldkväll den 9 maj. Jag chattar med folk när wifi finns tillgängligt och jag bara ligger där och tittar på havet och himlen och får nya insikter och idéer som jag ser fram emot att få omsätta hemma i kulturkkommunen Lekeberg.

So watch out, jag är tillbaka och full av ny energi!

Publicerat av

Gunilla Pihlblad

Gunilla Pihlblad

Lekebergsbo som är engagerad i det mesta som känns angeläget. Vilket bland annat betyder Lekebergs Revysällskap och kultur- och nöjeslokalen Sparbanksbörsen i Fjugesta. Där har vi en verksamhet som förmodligen är ganska unik sett i förhållande till invånarantal i kommunen. Man stöter också på mig i lokal- och regionalpolitiska sammanhang samt inom länets samlande amatörteaterorganisation, ATSÖ. Jobbar som informationsansvarig i branschorganisationen Convenience Stores Sweden, har tre vuxna barn, ett barnbarn, en särbo och en katt.