Minns du din första pizza?

På förekommen anledning frågade jag häromdagen en person om han mindes sin första pizza. Det gjorde han dessvärre inte, utan sa att det måste ha varit någon som serverades hemma när han var barn. Hick! Då insåg jag att det nog var en icke föraktlig åldersskillnad mellan oss. För jag är övertygad om att de som var unga när den nya svenska husmanskosten gjorde entré i folkhemmet i början av 70-talet, minns sin första pizza. Om inte i detalj så kanske ändå själva upplevelsen.

Det var hösten 1972 och i min dåvarande hemstad Norrköping hade det öppnats en pizzeria i centrum. Jag och mina gelikar var inte direkt vana att gå på restaurang. Skulle vi ”äta ute” så var det på någon mjölkbar eller vid något av de klassiska gatuköken; Wallmans, Leons eller Kungsgrillen.

Nu hade man helt plötsligt råd att sitta ner och bli serverad. Jag ska inte säga att det var rödvitrutiga dukar, men det känns som att det kunde ha varit så. Pizza var fantastiskt gott! För att inte tala om salladen man fick innan. Jag åt nästan uteslutande Quattro Stagioni eftersom jag inte kunde välja. Och det var definitivt den första pizzan jag åt i mitt liv. Frågan är om det inte nu, i nostalgins varma ljus, också var den godaste jag någonsin ätit.

Nästa steg i min utveckling till uteätare var den första kinaresturangen. Vi befinner oss fortfarande i Norrköping och det har gått något år eller två. Restaurangen hette Peking (extra passande eftersom det ju är Norrköpings ”smeknamn” slår det mig nu som först) och där åt jag då och då lunch. Alltid trerätters (med påföljande paltkoma) och alltid soppa, biff med bambuskott och friterade bananer med glass. Det var hur exotiskt som helst och fortfarande mycket prisvärt. I alla fall i min värld.

Första riktiga hamburgaren minns jag inte riktigt lika tydligt. Förmodligen för att det fanns en flytande övergång från pannbiff i bröd från mojjen till Big Mac & Co. Men jag tror det var i Örebro dit jag kom 1976. Och det var inte McDonald’s utan gamla hederliga svenska Clock! Köpte man en viss portion så fick man skitsnygga Coca Cola-glas. Det gjorde man och fick dras med länge i sin köksutrustning.

Idag bor jag i Fjugesta tillsammans med cirka 2 000 själar till. Här finns två pizzerior, en thaivagn och en mack som säljer korv och hamburgare. Som tur är!

Publicerat av

Gunilla Pihlblad

Gunilla Pihlblad

Lekebergsbo som är engagerad i det mesta som känns angeläget. Vilket bland annat betyder Lekebergs Revysällskap och kultur- och nöjeslokalen Sparbanksbörsen i Fjugesta. Där har vi en verksamhet som förmodligen är ganska unik sett i förhållande till invånarantal i kommunen. Man stöter också på mig i lokal- och regionalpolitiska sammanhang samt inom länets samlande amatörteaterorganisation, ATSÖ. Jobbar som informationsansvarig i branschorganisationen Convenience Stores Sweden, har tre vuxna barn, ett barnbarn, en särbo och en katt.