Lekeberg tar inte semester

Personligen så har jag börjat min semester just denna vecka. Semester, och ledighet överhuvudtaget, handlar för min del om att välja själv vad jag vill göra.

Oavsett vad man har för inställning till semester så kan man lätt tillbringa hela, eller delar av densamma, i Lekebergs kommun. Jag skriver inte så för att jag tror att Lekeberg är så mycket märkvärdigare än någon annan kommun. Utan mera för att uppmärksamma er på att det alltid finns mycket skojigt och intressant runt hörnet.

Om man tittar i den av kommunen sammanställda evenemangskalendern så kan man hitta minst en sak varje dag. Eftersom nämnda kalender bygger på att de som ordnar evenemang också anmäler dessa, så kan det finnas ett mörkertal. Inte heller finns de ställen som är i gång hela tiden med där. Som till exempel Sannabadet och dess camping (som allt oftare är fullbelagd och där planer på utbyggnad finns) eller Hallagården med djurpark.

Återkommande varje onsdagskväll är Motorcafé på Ribboda MC-service och guidning i Riseberga klosterruin. Hembygdsföreningar och byalag står för många av aktiviteterna. Den allra största är Mullhyttemarken som går av stapeln i helgen och som varje år lockar cirka 15 000 besökare. På fredag är det Jordgubbsfest på Högans hembygdsgård och nästa onsdag Viscafé i Kräcklingegården. Där blir det underhållning av Revykören, ett välljudande gäng från Lekebergs Revysällskap som jag vet lagt ner sina sångsjälar i att sätta samman kvällens musikquiss.

I månadsskiftet juli-augusti är det dags för Gropafesten, en tradition med anor som drar tusentals besökare till den fina festplatsen vid Svartån. Den 2 augusti stundar det andra stora evenemanget i kommunens 20-årsfirande – Jubileumsdag på Sannabadet.

Avslutningsvis tänker jag på vissa undersökningar där Lekeberg fått sig en känga för att man inte satsat tillräckligt mycket på ”kultur”. Att mäta kultur i kommunala pengar är ett trubbigt och missvisande verktyg. Kommunpengar är en ingen garanti för bra kultur. Människor behöver kultur. Därför skapar vi den själva även om vi gärna tar emot ett och annat bidrag.

Fortsatt trevlig semester!

Mullhyttemarken 007

Publicerat av

Gunilla Pihlblad

Gunilla Pihlblad

Lekebergsbo som är engagerad i det mesta som känns angeläget. Vilket bland annat betyder Lekebergs Revysällskap och kultur- och nöjeslokalen Sparbanksbörsen i Fjugesta. Där har vi en verksamhet som förmodligen är ganska unik sett i förhållande till invånarantal i kommunen. Man stöter också på mig i lokal- och regionalpolitiska sammanhang samt inom länets samlande amatörteaterorganisation, ATSÖ. Jobbar som informationsansvarig i branschorganisationen Convenience Stores Sweden, har tre vuxna barn, ett barnbarn, en särbo och en katt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *