Utan tvivel är man inte klok

Ett fullkomligt lysande uttryck, numera bevingat. Myntades av Tage Danielsson i ”Tankar från roten” 1974. Det betyder så mycket. Allt från själva funderingen – eller vissheten – att man inte är riktigt funtad. Till insikten att kritiskt tänkande är grunden för förändring och utveckling.

Att Tage Danielsson tillsammans med sin radarhalva Hasse Alfredsson blev folkkär som revyförfattare vet vi ju alla. Och att ”Hasse & Tage” ganska snabbt blev ett begrepp, inte bara för roliga och tänkvärda revynummer. Utan lika mycket för manus och regiarbete och med tiden också betydande samhällskritiker och humanister.

I Lekeberg har det nu spelats revyer och andra typer av föreställningar i över 16 år. Självklart har vi förebilder. Som Hasse & Tage, Magnus & Brasse, Galenskaparna med flera. Inte för att vi når upp till deras höjder, men det är viktigt att ha något att sikta mot.

Några personer, vi kan kalla dem Per Arne Brånsgård, Bosse Johansson och Anders Kraftling – för att de heter så som NA-kåsören Stigbjörn Bergensten brukar utrycka sig – har nu tagit extra mycket fasta på detta med Hasse & Tage. Så pass mycket att de satt samman en föreställning där vi lekebergska revyare i höst helt enkelt kommer att hylla nämnda förebilder.

Är inte det vanskligt, frågar sig säkert många som utan tvivel är kloka. Men friskt vågat och utan tvivel är hälften vunnet och vi tror verkligen att vi är kloka. Vår föreställning bygger på olika teman i Hasse & Tages digra material och vi kommer att göra monologer, sketcher och sångnummer så nära originalen som möjligt. Men vi knyter ihop dem med våra egna tankar, möjligtvis från roten. Och vi presenterar även några nyskrivna nummer – i Hasse & Tages anda.

Som grädde på revymoset har vi tvivelsutan (vad skumt det ordet ser ut förresten …) lyckats återskapa en mycket speciell orkester med anknytning till TV-serien Mosebacke Monarki. Rock vet vi ju vad det är, men här handlar det om över-rock. Och hatt. Och om Helmer Bryds Eminent Five Quartet. Det ni!

Biljettbokningen börjar nästa vecka. Då får vi se om folk tycker att det är en bra idé och inte tvekar att följa med på denna nostalgi- och framtidsresa. Vad föreställningen heter? Det mest självklara: Utan tvivel är man inte klok!

6a00d8341c7ecf53ef00e54f70aa788833-800wiimages-4

Publicerat av

Gunilla Pihlblad

Gunilla Pihlblad

Lekebergsbo som är engagerad i det mesta som känns angeläget. Vilket bland annat betyder Lekebergs Revysällskap och kultur- och nöjeslokalen Sparbanksbörsen i Fjugesta. Där har vi en verksamhet som förmodligen är ganska unik sett i förhållande till invånarantal i kommunen. Man stöter också på mig i lokal- och regionalpolitiska sammanhang samt inom länets samlande amatörteaterorganisation, ATSÖ. Jobbar som informationsansvarig i branschorganisationen Convenience Stores Sweden, har tre vuxna barn, ett barnbarn, en särbo och en katt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *