Världens äldsta storband firade yngsta kommunen

Nu är det snart färdigfirat i vår lilla och naggande goda kommun. Ja i alla fall sett till kommunala evenemang. Finalen på ett tämligen digert jubileumsprogram skedde på Sparbanksbörsen i går med hjälp av Whispering band. Fullsatt så klart. Överfullt för att vara mera precis.

Vilket fenomen det bandet är, har ni tänkt på det örebroare och andra länsbor? Definitivt Sveriges äldsta och kanske till och med världens. Men det allra mest intressanta är kanske inte åldern utan att det verkligen är klass på det man framför. Välljudande blåssektion, duktigt komp, fantastisk sångerska och en bandledare och dirigent som var underhållande i sig med trevliga presentationer och annat mellansnack för att, som han sa, blåsarna skulle få vila läpparna.

Hur som haver, så var detta det sista av fem kommunevenemang under jubileumsåret. Fester som man bjudit på för att markera vi-känslan och samtidigt marknadsföra Lekeberg. För alla åldrar och alla smakinriktningar. Totalt räknar vi med att jubileumskonsert i Riseberga amfiteater, jubileumsdag på Sannabadet, Rock på Klaessons brygga, Whispering och nedanstående samlat cirka 3 200 människor.

Förra måndagskvällen hade vi dessutom ett program med mera historisk prägel. Då berättades det först om hur det hela egentligen gick till när tankarna på egen kommun dök upp och om alla turer – folkomröstning och fultrick från regeringarnas sidor. Därefter blev det panelsamtal med några av dem som var med när det begav sig. Slutklämmen gick i framtidens tecken när ”di gamle” tillsammans med våra nuvarande ledande politiker skådade in i densamma för att konstatera att Lekeberg helt klart har förutsättningarna att utvecklas ännu mer.

Det är förresten inte helt slut på firandet eftersom kommunen finns med på ett hörn när jämngamla Lekebergs Musiksällskap har Jubelkonsert med julens alla sånger den 6 december. Och dessutom mobiliserar hela Lekeberg inför den stora stödgalan den 15 november i Fjugesta bollhall. ”Lekeberg hjälper” är ett projekt som har en unik omfattning och till vilket jag ämnar återkomma. Kanske redan nästa vecka.

So stay tuned.

Publicerat av

Gunilla Pihlblad

Gunilla Pihlblad

Lekebergsbo som är engagerad i det mesta som känns angeläget. Vilket bland annat betyder Lekebergs Revysällskap och kultur- och nöjeslokalen Sparbanksbörsen i Fjugesta. Där har vi en verksamhet som förmodligen är ganska unik sett i förhållande till invånarantal i kommunen. Man stöter också på mig i lokal- och regionalpolitiska sammanhang samt inom länets samlande amatörteaterorganisation, ATSÖ. Jobbar som informationsansvarig i branschorganisationen Convenience Stores Sweden, har tre vuxna barn, ett barnbarn, en särbo och en katt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *