Lösning på lösen?

Hur många av oss svär inte långa fula ramsor över alla hemliga lösenord vi ständigt måste hitta på och komma ihåg, utan att skriva upp dem på post-it-lappar eller så? Lösenorden ska bara inte vara hemliga, utan många gånger också ”säkra”. Det betyder att de ska ha minst en viss (jobbig) längd, de ska innehålla siffror, små och stora bokstäver samt skiljetecken. Och så ska de helst inte betyda något. Problemet är att den mänskliga hjärnan inte är anpassad för att komma ihåg ett kanske femtiotal slumpvisa kombinationer av meningslösa tecken. Det kan kanske fungera med ett fåtal, som man använder dagligen. Värre med dem som man använder ett par gånger om året…

Sen har vi de kanske värsta koderna, de som består av fyra siffror: Portkoder, mobilen, larmet, kontokorten, tvättstugan, jobbet, cykellåset, digitalboxen, garaget osv. De är lätta att komma ihåg, som till exempel den allra hemligaste (och vanligaste): 1234. Men var det OK-kortet? Eller larmet på jobbet? Eller ICA-kortet? Eller vinkällaren…?

Måste man ha så många då? Ja ofta har man inget val. Nästan alla digitala tjänster idag kräver ett lösenord som man själv inte får bestämma. Man kan till exempel inte ens köpa ett par strumpor på nätet, utan att man måste skaffa ett konto (med lösenord) hos säljaren. Nästa gång man köper strumpor härifrån (om det blir någon nästa gång) kanske är om ett halvår. Självklart kommer man då ihåg sitt säkra lösenord: Eq7;m9Zx%.

Sen har vi en del system som kräver att man byter lösenord varannan månad… Kanske bra för dem som jobbar på kärnkraftverk eller Försvarsdepartementet, men vi andra då? Vi som just hade kommit på det perfekta, säkra lösenordet, och lärt oss det utantill… Hittade följande lilla exempel på nätet hur det kan gå till:

Ditt lösenord är för gammalt och måste bytas.

elefant
För kort lösenord.

stor elefant
Mellanslag är inte tillåtna.

storelefant
Lösenordet måste innehålla minst en siffra.

1storelefant
Lösenordet måste innehålla minst 12 bokstäver.

1förbaskatstorelefant
Det måste vara minst tre stora bokstäver i lösenordet.

1FÖRBASKATstorelefant
Lösenordet måste vara minst 25 tecken långt.

1FÖRBASKATstorelefantSläppInMigIsystemetNuDinSkitstövel
Lösenordet är redan upptaget av annan användare, välj ett nytt.

Publicerat av

Gunilla Pihlblad

Gunilla Pihlblad

Lekebergsbo som är engagerad i det mesta som känns angeläget. Vilket bland annat betyder Lekebergs Revysällskap och kultur- och nöjeslokalen Sparbanksbörsen i Fjugesta. Där har vi en verksamhet som förmodligen är ganska unik sett i förhållande till invånarantal i kommunen. Man stöter också på mig i lokal- och regionalpolitiska sammanhang samt inom länets samlande amatörteaterorganisation, ATSÖ. Jobbar som informationsansvarig i branschorganisationen Convenience Stores Sweden, har tre vuxna barn, ett barnbarn, en särbo och en katt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *