Om att må bra av musik

Att inom loppet av bara fem dagar få må bra-upplevelser kopplade till musik, det är väl bra? Ingen rocket science kanske, men ibland blir saker och ting bara så påtagliga.

”Musik ska byggas utav glädje” skaldade en gång Björn Barlach och Åke Cato och sjöng Lill Lindfors. Men jag tänker att det även är tvärtom. Att musik bygger glädjen.

Tillsammans med några likasinnade hade jag i går tillfälle att få sjunga  60-talsmusik i Kräcklingegården. Vi gör detta program för att vi själva gillar musiken och i går, precis som vid tidigare tillfällen, blir det en bra effekt. Vi har kul och publiken har kul. De nickar igenkännande, sjunger med och skriver sedan på Facebook att ”ni gjorde mig glad hela dan”. Hur glad blir man inte av det!

Kvällen innan hade vi förmånen att få bjuda på en annan slags musikalisk glädje på Sparbanksbörsen. Duktiga sångerskan Åsa Medin gästade oss tillsammans med gitarristen Magnus Norström och konserten ”Varje dag är din”. Åsa hade valt ut 14 sånger som alla betydde något särskilt för henne. Och hon inte bara framförde dem med känsla och sångarbravur. Hon delade med sig av händelser som lett henne fram till just den musiken. Definitivt inte enbart glädje, i alla fall inte då det begav sig. Men ändå med en glädje i att få framföra dem för oss denna kväll.

Det leder mig osökt in på det som händer i samma lokal på onsdag kväll. För då kommer professor Ulrica Nilsson från Örebro universitet och pratar under rubriken ”Vården tar ton – musik på recept”.

Föreläsningen handlar om hur musik kan användas vid ohälsa och sjukdom och vad som händer i kroppen när man lyssnar på musik. För är det så att har musik någon betydelse för tillfrisknandet? Och vilken musik är i så fall bäst?

– Musik kan användas för att utestänga oönskade ljud och oljud, men kan också kan hjälpa till att distrahera, ge avkoppling, öka välbefinnande, främja hälsa och lindra lidande, säger Ulrica och berättar att hon kommer att visa att musiken även idag har en naturlig plats i vården.

– Det kan till exempel vara vid hjärtsjukdom där lugn och rogivande musik kan lindra oro och minska belastningen på hjärtat genom att sänka hjärtfrekvens, blodtryck, andningsfrekvens och kortisolnivåer. Musiken hjälper också till att distrahera tankarna genom att skapa en fristad från besvären.

Här kan ni förresten se några inslag från Varje dag är din. Foto: Lennart M Pettersson

 

 

Publicerat av

Gunilla Pihlblad

Lekebergsbo som är engagerad i det mesta som känns angeläget. Vilket bland annat betyder Lekebergs Revysällskap och kultur- och nöjeslokalen Sparbanksbörsen i Fjugesta. Där har vi en verksamhet som förmodligen är ganska unik sett i förhållande till invånarantal i kommunen. Man stöter också på mig i lokal- och regionalpolitiska sammanhang samt inom länets samlande amatörteaterorganisation, ATSÖ. Jobbar som informationsansvarig i branschorganisationen Convenience Stores Sweden, har tre vuxna barn, ett barnbarn, en särbo och en katt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *