Tjo vad det blir livat i teaterlänet i sommar!

För den som tycker om teater, folklustspel, buskis, med mera, och som dessutom vill göra en kombo på hemmaplan – har läget aldrig varit bättre. Ty nu börjar teatersommaren i Örebro län. Upplevelserna står bokstavligt talat som spön i backen och här kommer din guide till äventyren.

Örebro län är ett amatörteaterrikt sådant. Det märks inte minst under sommaren då det spelas i varje buske – ja på stora scener också så klart. Själv försöker jag se det mesta och man får helt enkelt ta fram kalendern och börja planera …

16 juni finns det två saker att välja på. Antingen åker man till Kumlasjön och tittar på Kraxkompaniet som framför en blandning av sång, dans och skojigheter. Eller också väljer man Sannabadet i Fjugesta där det är nostalgikväll med 60-talsshow av Lekebergs Revysällskap och musik av coverbandet Forever young. Fri entré på båda ställena dessutom.

Mellan 18 juni och 9 juli spelar Lyset Rasmus på luffen på Björkborns herrgård i Karlskoga. En garanterat sevärd familjeföreställning av en av länets bästa amatörteaterföreningar.

30 juni -7 juli blir det extra livat i Pålsboda Folkets Park när Svennevads Bygdespel spelar upp till folklustspel med sång; Tjo vad det var livat i Pålsbodaparken.

2–9 juli kan man med fördel ta sig till Löa hytta för att se årets uppsättning i det fyraåriga projektet Bergslagsspelen. Smidda planer har skrivits av Helena Brusell och regisseras av Stefan Jansson.

Vi håller oss kvar i norra länsdelen och konstaterar att förra årets Bergslagsspel, Den fullständiga berättelsen om Ljusnarsberg och resten av världen, dessbättre spelas även i år. Spelet startar i Folkets Hus i Kopparberg och tar bokstavligen publiken vidare till Ställbergs gruva. Gruppen som sätter upp detta hembygdsspel heter The Non Existent Center. 7 – 15 juli är speldatum.

Så styr vi kosan söderut igen och hamnar på hembygdsgården i Hallsberg där Teater Hallsberg den 16-31 juli spelar Hönor och svärmeri, ett farsartat lustspel med handlingen förlagd till det ljuva 50-talet.

Lite längre söderut kan man mellan den 18-21 juli få en teaterguidning för hela familjen i centrala Askersund. Tjuv- & rackarspel levandegör stadens historia genom en nyskriven berättelse.

Teater Nolby, belägen mellan Karlskoga och Loka, sätter varje sommar sedan tio år upp fantastiska kostympjäser, komiska klassiker, och i är det (så klart) Shakespeare som får den äran. Lika för lika spelas 16 juli – 13 augusti.

Så långt amatörteatern. Ni vet väl förresten att ordet ”amatör” kommer av latinets ”amare”? Det vill säga, den som älskar. Men det finns även professionell teater att njuta av i sommar. Självklart ska man åka till Lerbäcks teater och se Robin Hood, spelas 30 juni – 31 juli. Och man måste inte ha med sig barn, det är helt okej att gå dit som ensamkommande vuxen.

Så har vi slutligen Stadra och Magnus Wetterholm som i år bjuder på tre olika upplevelser: 2-18 juni är det Från min loge i en trädgård – sånger från landet Stadra. 8 juli – 14 augusti spelar man Henning Mankells pjäs Apelsinträdet och 15 juli – 12 augusti går Glädjens akademi – ett upptåg med schlager på lager. Vilket utbud på denna vackra plats norr om Nora!

Mera proffs hittar man på Trystorps slott där Peter Flack & Co har Stjärnkväll på slottet den 21-30 juli. Samma föreställning ger man sedan i Brevens bruk den 12-16 augusti, då omdöpt till Stjärnkväll på bruket.

Slutligen ska man naturligtvis också försöka se årets Opera på skäret utanför Kopparberg, det vill säga Den flygande holländaren, som ges 30 juli – 28 augusti.

Allra sist, som en magisk avrundning på en upplevelserik teatersommar, kan man den 7 september bege sig Riseberga kloster utanför Fjugesta och få uppleva detsamma I facklors sken. Nunnors berättelser om livet i klostret på medeltiden varvas med tidstypisk sång och musik.

Är det inte fantastiskt så säg? Vi ses i buskarna!

Stora Mellösa

Publicerat av

Gunilla Pihlblad

Lekebergsbo som är engagerad i det mesta som känns angeläget. Vilket bland annat betyder Lekebergs Revysällskap och kultur- och nöjeslokalen Sparbanksbörsen i Fjugesta. Där har vi en verksamhet som förmodligen är ganska unik sett i förhållande till invånarantal i kommunen. Man stöter också på mig i lokal- och regionalpolitiska sammanhang samt inom länets samlande amatörteaterorganisation, ATSÖ. Jobbar som informationsansvarig i branschorganisationen Convenience Stores Sweden, har tre vuxna barn, ett barnbarn, en särbo och en katt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *