Dejta en nunna på semestern!

Vi närmar oss tiden då en stor del av befolkningen har semester. Många vill bara vara medan andra vill ut och röra på sig. Ni som ännu inte varit på en guidad tur i Riseberga kloster, tillägnas nu denna min spalt. Och ni andra får självklart läsa också läsa vidare …

Jag har dragits in i historien och fascinerats av den från första början. Det började hösten 2002 med ett teaterprojekt som skulle uppföras sommaren därpå, det år då det var 700 år sedan Den Heliga Birgitta föddes.

Hon hade nämligen en koppling till Riseberga (vilken får ni höra om ni kommer på guidningen) och det skulle firas genom att i själva klosterruinen spela en pjäs om livet på platsen under 1300-talet. Samtidigt utbildades guider för att mera kontinuerligt kunna berätta klostrets spännande historia för allmänheten.

Man får upp ögonen för vilken viktig plats Riseberga var från grundandet på 1170-talet fram till det tragiska slutet knappt 400 senare. Såväl Gustav Vasa som åsknedslag och brand hade ett finger med i slutspelet. Men under tiden blomstrade en kulturell och andlig verksamhet på en plats som idag ”bara” är en vacker ruin.

Hit kom gräddan av samhällets kvinnor för att bli vigda nunnor. Här arbetare betrodda leksystrar och här härskade abbedissor med både järnhänder och mjuka nypor. Här tog man emot såväl unga flickor för kristlig fostran som sjuka för vård och här fanns lekbröder, sysslomän och inte minst präster och prelater. För den som trodde att nunnor i ett medeltidskloster aldrig träffade några män, tror fel. En hemlig tunnel till munkarna i Ramundeboda är dock bara en skröna. Men likväl en kittlande tanke 😉

Här fick man inte prata och inte äta kött av fyrfota djur. Här fick man gå upp mitt i natten för den första av tidegärdsbönerna i kyrkan och här fanns det ingen central uppvärmning. Här fick man nyheter om vad som hände ute i landet och världen och härifrån sköttes den centrala administrationen av cirka 250 egendomar spridda över Närke och angränsande landskap.

Till Riseberga kan man åka idag bara för det är vackert och för att känna de så kallade historiska vingslagen. Passar man in utflykten till en onsdag klockan 18 så står det en ”nunna” på parkeringen och väntar på att få ta er med på en rundvandring i tid och rum.

Ta chansen, en bättre semesterdejt kan man väl knappast få!

www.hembygd.se/riseberga

Publicerat av

Gunilla Pihlblad

Lekebergsbo som är engagerad i det mesta som känns angeläget. Vilket bland annat betyder Lekebergs Revysällskap och kultur- och nöjeslokalen Sparbanksbörsen i Fjugesta. Där har vi en verksamhet som förmodligen är ganska unik sett i förhållande till invånarantal i kommunen. Man stöter också på mig i lokal- och regionalpolitiska sammanhang samt inom länets samlande amatörteaterorganisation, ATSÖ. Jobbar som informationsansvarig i branschorganisationen Convenience Stores Sweden, har tre vuxna barn, ett barnbarn, en särbo och en katt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *