Botten på isberget

På Sparbanksbörsen i Fjugesta spelar vi just nu en föreställning i vilken det står 12 personer på scenen. De får ta emot välförtjänta applåder varje kväll men det som kanske är allra mest fascinerande med amatörproduktioner som denna, är det stora antal människor som jobbar bakom kulisserna. Kväll efter kväll och helt ideellt. På scenen ser vi toppen av isberget – det som kan sticka upp och gnistra för att alla andra möjliggör det.

För att kunna spela en föreställning som Spanska flugan går det, utöver de 12 på scenen, åt följande antal personer: 3 tekniker, 2 sminkörer, cirka 10 i entré/bar/servering, cirka 6 i kök/matuppläggning/disk. Lägg till detta också 1 producent, 1 regissör, 3 snickeriarbetare, 3 till scenografi/rekvisita och 2 kostymörer samt 1 dokumentatör och 1 städare. Eftersom inte samma människor jobbar varje gång så kan jag säga att summan av denna kardemumma är att isbergets botten består av ett femtiotal människor som kommer och jobbar med olika saker utan någon som helst ersättning.

Frågar man dem varför så får man svaret: ”för att det är så kul”. Och just däri ligger hela hemligheten. Lekebergs Revysällskap har en affärsidé, en vision som lyder: ”Vi har kul. Har ni?” Med detta menar vi att vi i första hand håller på för att vi själva tycker att det är roligt och att vi håller tummarna för att publiken tycker detsamma. Hitintills har det funkat. I 18 år har vi varit i gång, de senaste tio åren på Sparbanksbörsen dit det kommer cirka 5000 personer om året och ”har kul”.

I samband med våra applådtack brukar vi alltid låta ”kringarbetarna” paradera framför scenen vilket också gör att många i publiken får en aha-upplevelse. Just det, vi blev väldigt väl omhändertagna när vi kom. Mat plockades in och ut och dessutom var den förbaskat god. Förresten vilken genomtänkt scenografi och kostym det är.

Vi är stolta och glada över vårt ”isberg” och när Spanska flugan surrat över scenen för sista gången nästa lördag, då händer det direkt andra saker. Scenen börjar byggas om för i början av december blir det en julshow och i januari-februari spelar vår seniorgrupp ett folklustspel. Vi ska också hinna med två vetenskapspubar och en Guldsponsorkväll innan årets slut. Samt att planera för den stora revymusikal som vi spelar i vår för att fira våra tio år på Sparbanksbörsen.

Kort sagt – vi har kul! Har ni?

12494952_1195507787145035_4154020480452873802_n

 

 

 

 

Publicerat av

Gunilla Pihlblad

Lekebergsbo som är engagerad i det mesta som känns angeläget. Vilket bland annat betyder Lekebergs Revysällskap och kultur- och nöjeslokalen Sparbanksbörsen i Fjugesta. Där har vi en verksamhet som förmodligen är ganska unik sett i förhållande till invånarantal i kommunen. Man stöter också på mig i lokal- och regionalpolitiska sammanhang samt inom länets samlande amatörteaterorganisation, ATSÖ. Jobbar som informationsansvarig i branschorganisationen Convenience Stores Sweden, har tre vuxna barn, ett barnbarn, en särbo och en katt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *