Vetenskap med rymd, öl och korv

I Lekebergs Revysällskap har vi sett som vår uppgift att glädja vår publik med revy, fars, teater, musik, dans, r, mat och radioprogram. Till detta kommer våra ansträngningar i folkbildningens tecken, våra vetenskapspubar.

I husorganet Wikipedia kan man läsa följande:
”Folkbildning är ett samlingsbegrepp för det fria bildningsarbetet. Studiecirkeln är vanligt förekommande. Till folkbildningens olika grenar brukar räknas: bibliotek, folkhögskolor, studieförbund och föreläsningsföreningar. Syftet med folkbildning är att på ett demokratiskt och jämlikt sätt få medborgarna i samhället att ta till sig ny kunskap och nya värderingar genom exempelvis studiecirklar, bibliotek, konferenser och föreläsningar utanför den traditionella skolvärlden.”

Den första föreläsningsföreningen i Norden sägs vara Stockholms arbetareinstitut (1880). Den startades i positivismens tecken av Anton Nyström. En av positivismens grundidéer var att ”leva för andra”, och grunda sitt tänkande på vetenskapliga fakta.

Syftet med våra vetenskapspubar, som vi började med 2009, är just folkbildning i en avspänd miljö, där man också kan skölja ner sina nyvunna kunskaper med en öl och en korv i trevlig samvaro. Söker man på Wikipedia på ”vetenskapspub” får man inga träffar. På Google däremot ett femtiotal träffar, de flesta till Sparbanksbörsen i Fjugesta!

På onsdag den 22 februari är det dags för årets första. Föreläsaren är dock inte här för första gången eftersom hans ämne är stort och allmänt intressant. Rubriken är ”Tidsresan – från Big Bang till idag” och Kjell Olausson från Örebro Astronomi kommer att ge oss ett perspektiv på vår tillvaro här på jorden. Han guidar oss helt enkelt genom historien från Big Bang fram till dagens rymdålder.

På ett sätt som alla kan förstå får vi därmed följa universums utveckling, jordens och solens tillkomst, livets utveckling och människans historia. Det blir därmed en 13,8 miljarder år lång resa. Och den vill du väl inte missa!

Så, ta dig tid för en vetenskapspub i Fjugesta. Positivismen gör nytta i Närke.

Publicerat av

Gunilla Pihlblad

Lekebergsbo som är engagerad i det mesta som känns angeläget. Vilket bland annat betyder Lekebergs Revysällskap och kultur- och nöjeslokalen Sparbanksbörsen i Fjugesta. Där har vi en verksamhet som förmodligen är ganska unik sett i förhållande till invånarantal i kommunen. Man stöter också på mig i lokal- och regionalpolitiska sammanhang samt inom länets samlande amatörteaterorganisation, ATSÖ. Jobbar som informationsansvarig i branschorganisationen Convenience Stores Sweden, har tre vuxna barn, ett barnbarn, en särbo och en katt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *