Povelsk yra med prickig champagne

Jag befinner mig i efterdyningarna av ett avslutat drömprojekt. I lördags spelades sista föreställningen av ”En uppknäppt hyllning till Povel” på Sparbanksbörsen i Fjugesta. Publikens gensvar har varit minst lika häftigt som den egna upplevelsen att få omge sig med musik och texter av svenskt nöjeslivs gigant.

Vad är det då som gör att nummer som skrevs för 50-60 år sedan håller än idag? Att människor som var långt ifrån påtänkta när Povel verkade, tar till sig hans toner och ord?

Många som är mera analytiska än undertecknad, har funderat på vad som är storheten med Povel Ramel. Inte minst Johanna Broman Åkesson, filosofie doktor i musikvetenskap. Hon kallar honom ”Den karnevaliska glädjens filosof” och  menar att kombinationen musik och texter är unik. Att han tog skrattet på allvar och att han hyllade glädjen genom musiken.

Att vi som växt upp med det och alltid gillat det, går i gång, är inte så konstigt. Svaret stavas: Geni. Och jag lovar er – att få explodera i ”De sista entusiasterna” som finalnummer gör en hög i flera timmar.

Så låt oss bilda ett nytt parti!

Till vårt program bad jag ensemblen att med tre ord beskriva Povel Ramel sedd ur deras synvinkel. Inte oväntat var det några ord som återkom. Men jag såg också hela tiden nya. Något som tyder på att man uppfattat en mångsidighet som ju också var Povel Ramels signum: Underfundig. Ordekvilibrist. Musikgeni. Komplex. Musikberikande. Tidslös. Vitsig.

Ni vet väl att det finns ett Povel Ramel-sällskap? Är ni intresserade så finns här mycket att titta på: http://www.povelramelsallskapet.se/index.php. På www.lekebergsrevyn.se finns också lite text och bilder om föreställningen, så småningom kan man se mera av den där.

Slutligen: Povel finns inte med i Swedish Music Hall of Fame vilket är helt obegripligt. För att inte säga skandal. Ingen passar bättre in på deras kriterier och många tror att han redan finns där. Men det går att påverka. Mejla till [email protected] och lägg en röst för Povel.

”Vi är för få som tror på sångerna, som följer vinden med ballongerna.
Låt inte oss förbli dom sista entusiasterna!”

 

 

 

 

Publicerat av

Gunilla Pihlblad

Lekebergsbo som är engagerad i det mesta som känns angeläget. Vilket bland annat betyder Lekebergs Revysällskap och kultur- och nöjeslokalen Sparbanksbörsen i Fjugesta. Där har vi en verksamhet som förmodligen är ganska unik sett i förhållande till invånarantal i kommunen. Man stöter också på mig i lokal- och regionalpolitiska sammanhang samt inom länets samlande amatörteaterorganisation, ATSÖ. Jobbar som informationsansvarig i branschorganisationen Convenience Stores Sweden, har tre vuxna barn, ett barnbarn, en särbo och en katt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *