Den ofrivilliga politikern

För sex år sedan satt jag på en klippa i Stockholms skärgård, tittade på båtarna som seglade förbi och undrade vad jag skulle göra av min klimatångest. Jag kände faktiskt riktig ångest över att jag satt tre barn till världen – mina tre små söner – när det kändes som om allt var på väg åt fel håll. De skulle växa upp och tillsammans med alla andra barn bli tvungna att hantera de problem som vi lämnar efter oss idag. Klimatflyktingar, väpnade konflikter, ökenutbredning, vattenbrist, döende hav, kvinnoförtryck, förorenad luft…

Fram till den stunden hade jag ägnat hela mitt vuxna liv åt att jobba med miljöfrågor, som konsult i näringslivet och som tjänsteman på landstinget. Men det hjälpte inte ändå. Jag hade en så stark känsla av att det inte räckte, att jag inte gjorde tillräckligt stor skillnad för att det skulle lindra min känsla inför framtiden. Så slog mig plötsligt insikten – jag måste in på arenan där vi kan påverka samhället i grunden. Politiken.

Ett år senare fick jag mitt första politiska uppdrag i Örebro kommun, och idag är jag kommunalråd. Jag som alltid sagt att jag ville prova allt i livet, utom att bli politiker. Hade innerst inne en bild av politiken som tråkig, tandlös och mansdominerad. Men jag har inte ångrat en sekund! Jag är långt ifrån ett politiskt proffs. Jag kämpar varje dag med att försöka förstå hur kommunen fungerar, vad jag kan påverka, hur andra politiker tänker, att vara tillräckligt påläst och kunnig. Det är inte alltid lätt. Men jag har bestämt mig för att göra skillnad för barnen som växer upp i Örebro och i hela världen. Och det känns väldigt, väldigt bra. Det finns en meningsfullhet i att engagera sig i samhället som faktiskt gör att jag ganska sällan känner någon klimatångest nuförtiden.

Miljöpartiet är ett oppositionsparti i Örebro just nu, makten ligger hos några andra. Men jag känner ändå att jag gör skillnad. Vi lägger förslag som de styrande partierna ibland tar till sig. Jag pratar om klimat, miljö och jämställdhet i alla möjliga och omöjliga sammanhang. Jag försöker få med andra politiker på båten. Jag vill vara en inspiratör och en samarbetare i politiken. För rädda världen gör ingen människa ensam, det klarar vi bara om vi gör det tillsammans.

I den här bloggen kommer du kunna läsa om mitt politiska liv i Rådhuset, om aktuella frågor i Örebro och en del betraktelser om vad livet egentligen borde handla mer om.

image

 

Publicerat av

2 reaktioner till “Den ofrivilliga politikern”

  1. Härligt att läsa! Fler borde våga komma med i politiken! Det är utvecklande och lärorikt!

  2. Stort tack Sara för att du driver de viktigaste frågorna! Jag är så tacksam min fina vän för att du hamnat på rätt plats.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *