Gör Medborgarhuset till örebroarnas eget hus igen!

Medborgarhuset på söder är onekligen en av de mest unika och älskade byggnaderna i Örebro. Kanske finns det också några som avskyr den. Så brukar det ju vara med arkitektur som sticker ut. Varenda gång jag är inne i huset blir jag helt fascinerad – formerna, materialen, ljussättningen – det är vackert, men utan att vara otillgängligt. Men Medborgarhuset är mycket mer än bara en vacker byggnad, den ursprungliga tanken med huset var att det skulle vara en plats för alla örebroare att mötas, organisera sig, dansa, uppleva kultur och äta gott. Även besökare till staden skulle få ta del av huset genom en hotellverksamhet.

img_0064

Och det slarvades inte när man byggde Medborgarhuset i slutet på 60-talet. Det finns en tanke bakom varenda detalj. Arkitekter och konstnärer samarbetade, form och funktion gick hand i hand. Möbler och textilier var specialdesignade, och det togs till och med fram en helt unik servis för restaurangen – det sägs att den fortfarande finns kvar, nerpackad i lådor i källaren.

Ganska mycket av det ursprungliga finns bevarat i huset. En del är sönderrenoverat under åren, men går att återställa. Huset är i stort behov av renovering, och det är hög tid att fundera på hur vi vill se Medborgarhusets framtid.

Idag är Medborgarhuset tyvärr långt ifrån alla örebroares. Halva huset är uthyrt som kontor, och den andra halvan används till (betalande) konferensgäster. Och i restaurangdelen huserar just nu Arbetsförmedlingen.

img_0062

Miljöpartiet tycker att det är dags att damma av den gamla intentionen med Medborgarhuset – det borde återigen bli ett hus för alla medborgare. Det skulle vara bra på så många sätt. Dels är det synd att ett sådant vackert hus inte är öppet för alla att ta del av. När stadsbiblioteket (sannolikt) flyttar från Olof Palmes torg kommer det inte längre finnas en naturlig icke-kommersiell mötesplats på södercity. Ett öppnare, mer inkluderande Medborgarhus skulle kunna bli en ny plats som bidrar till en mer levande innerstad.

Det är viktigt att vi värnar de offentliga icke-kommersiella rum vi har, och utvecklar nya. Platser där människor från hela Örebro kan mötas, oavsett bakgrund, ålder eller ekonomiska resurser.

Vi vill börja utvecklingen av Medborgarhuset med en bred medborgardialog, för att göra örebroarna delaktiga i att fundera på möjligheterna i vad huset skulle kunna bli. Jag hoppas att det är fler partier i örebropolitiken som håller med oss om det!

img_0063

Publicerat av

Sara Bronner

2 reaktioner till “Gör Medborgarhuset till örebroarnas eget hus igen!”

 1. Håller med dig.
  Ett mycket bra inlägg!

  Om vi använder Medborgarhuset på ett klokare sätt behöver vi inte bygga ”kulturkvarteret” för drygt 500 miljoner (minst, det kommer att överskridas).
  Då slipper vi förfulande byggnader och skattepengarna används mycket klokare.

  Hur många önskar att vi ”förtätar” Örebro med en eller ett par fula ”kulturkuber”?
  Och för så gigantiska pengar?
  Jo partierna C, KD och S med Bondesson i täten.
  Jag hoppas att ni i MP inte stöder den ”satsningen”?
  Stöder övriga oppositionspartier de planerna?

  Vad gäller kultur:
  Vart tog sådana saker som allmän musikskola för alla och bra aktiviteter för barn och andra i deras närområden vägen?
  Det är kultur på basplanet för alla.
  Pengarna går inte dit alls.

  Det knakar snart riktigt ordentligt i Örebros ekonomi.
  Har man lånat mycket och länge men ändå vill bygga nya förfulande skrytbyggen får man snart ringa efter hjälp från tv:s Lyxfällan.
  Där kan det tre partiernas frontfigurer få skämmas medan programledarna sätter upp ”miljardsedlar” på de ställen de borde sitta.

  Tyvärr används inte våra skattepengar som de borde.
  Men ”vi” (dvs vissa inom S, C och KD) satsar på att sätta oss på den ”kulturella skrytkartan”.
  Jag tror inte att många känner behovet av att satsa stort på ännu ett bygge för den kultur som det stora flertalet inte använder sig av.

  Det finns redan massor av lokaler.
  Och ett nyrustat konserthus.
  Universitetet har fina lokaler, inte minst för musik.
  Använd det vi har.
  Och ge ungarna chans att testa musikskola och annan kultur.
  I sina närområden.
  Det borde vara varje kommuns huvuduppgift.

 2. Hej ! Medborgarhuset i Örebro är efter slottet det vackraste vi har på alla sätt i Örebro. Öppna det för alla igen så alla kan få se de underbara målningarna som karl Axel Person gjort samt se det gedigna i allt från ledstänger till utsökt innemiljö ! Låt torget få bli vår nya marknadsplats för torghandel då Stortorget hotas av utebliven handel. Låt söder det vackra Örebro få blomstra !!!!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *