Helt olika syn på trafiken inom oppositionen – MP tror på minskad biltrafik

Fokus på den framtida trafiken i NA idag – bra att de försöker förklara för läsarna att det finns planer som är politiskt beslutade i fullmäktige, och inte är ogenomtänkta infall från ett enskilt kommunalråd. Men att den samlade oppositionen skulle tycka att det är praktiskt och teoretiskt omöjligt att minska biltrafiken, det är helt fel! M och L kanske tror det, men vi i Miljöpartiet är övertygade både om att det är nyckeln till en trivsam och hållbar stad OCH att det är fullt möjligt. Så Miljöpartiet är snarare i opposition från andra hållet – vi vill att förändringen ska gå fortare än idag! Bilen har en plats även i den framtida staden – men den platsen ser inte ut som idag. Vi behöver en effektiv mobilitet (framkomlighet), men inte självklart en varsin bil.

Minskad biltrafik har massor av vinster. Utöver den självklara – att miljön faktiskt mår bättre – så är det samhällsekonomiskt klokt. Det är dyrt att underhålla och bygga nya bilvägar jämfört med cykelvägar. Och att vi människor behöver röra på oss mer, det är ju inte direkt någon nyhet. Om vi skulle må bättre behövs också mindre pengar till vården. Jag kan hitta på hundra andra saker vi borde använda våra skattepengar till än nya bilvägar, parkeringsplatser och vård för sjukdomar som beror på ohälsa och stillasittande.

Publicerat av

6 reaktioner till “Helt olika syn på trafiken inom oppositionen – MP tror på minskad biltrafik”

 1. Strålande, ni stryper trafiken. Du har måhända inte sett de katastrofala köer som blir varje eftermiddag när alla ska hem från jobbet blandat med diverse yrkeschaufförer som kör gods eller folk? Tror ni på allvar att ni kan tvinga folk att lämna bilen hemma på grund av att ni bygger om gator och vägar? Du har inte funderat på den miljöpåverkan det har när tusentals fordon varje dag får köa längre och längre?

  Suck, politiker, varför lever ni inte i samma värld som alla andra? Borde ni åtminstone inte komma på studiebesök till verkligheten?

  Och vill ni förbättra miljön borde ni se till att de som sköter och driver trafikljusen i stan gör det rätt. På flera håll i stan kan man få stå i minuter i öde korsningar, korsningen vid Circle K Almbyplan är i riktning mot universitetet bara grönt så länge att 3 bilar hinner igenom…

  Miljö är för politiker bara ett svepskäl att pressa ur folk mer pengar i skatter.

  1. Stryper trafiken? Tja, jag tycker att cyklar också är trafik. Vi vill att en del av bilresorna ersätts med cykel – t ex de som är under 2 kilometer och görs av friska människor som lika gärna skulle kunna cykla. För visst görs det en del onödiga bilresor. Om de försvann skulle det flyta på mycket bättre för de som verkligen behöver bilen. För det vet jag att det finns. Jag åker ju själv bil flera gånger i veckan, så jag är ute i ”verkligheten” lika mycket som de flesta andra. Men det där sista om skatterna väljer jag att inte kommentera 🙂

   1. Vi som har kontoret i Örebro men måste ut till våra kunder med verktyg och reservdelar vi kanske ska ha cykelkorgar. Nä lägg ner pengar på att få grön våg i stan skulle hjälpa miljön mycket mer. Än att hålla på att avgränsa till ett körfält på ställen som har dubbla filer nu. Eller är planen att strypa trafiken så mycket att det blir okej att ta ut trängsel skatt i örebro också.

 2. Hej

  Varför inte underlätta istället för att bromsa? Med fler parkeringshus och bilar som körs på el eller annat miljöbränsle så kanske MP även får röster från bilister.

  1. Gasar och bromsar är precis vad vi gör. Lokalt vill Miljöpartiet se fler parkeringshus (helst byggda i trä) för att få bort gatuparkeringarna. Vi vill också se en utbyggnad av laddstolpar i hela kommunen och har lämnat in en motion till fullmäktige om det som majoriteten tyvärr avslog. I regering har vi bl a just beslutat om stor satsning på laddstolpar och inblandning av förnybara drivmedel.

   Men jag vill egentligen inte se utbyggnad av cykelbanor som att vi ”bromsar”. Tvärtom – i Köpenhamn till exempel har man byggt ut cykelbanorna kraftigt de senaste åren och där tar folk cykeln för att det går snabbast, och är det effektivaste sättet att ta sig fram.

 3. Cyklar är såklart bra men det ena behöver inte utesluta det andra. Folk åker bil. Se till att det fungerar annars tar ni död på handeln i city.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *