Om jag fick bestämma: visionen

Alla ska ha en spänstig vision. Företag, organisationer, kommuner – till och med individer. Utan det är man kanske helt vilse i pannkakan eller åtminstone en ganska idélös typ. Ibland undrar jag hur mycket de där visionerna faktiskt påverkar vad vi till slut gör. Men ok, jag finner mig i att kommunen behöver en vision. På något sätt är det ju viktigt att ha ett långsiktigt mål som alla har i horisonten när de planerar kommunens verksamhet. Så att vi drar åt samma håll.

Örebro kommuns nuvarande vision ”Skandinaviens mest attraktiva medelstora stad” kanske har känts bra i munnen på de som styr idag. Men det har hänt mer än en gång att jag hört den häcklas. Kanske för att den staplar så många knöliga ord på varandra. Eller för att den är obegriplig. Varför just Skandinavien? Och vad betyder ”attraktiv”? Och för vem? För de som bor här, eller mest för de som vi vill ska flytta hit? Och är det verkligen så kul att ha ordet ”medelstor” med i en vision som ska förklara vilken framtid vi är på väg mot?

Själv undrar jag vilket liv för människorna den innebär? För mig är det ganska ointressant i vilken kategori Örebro tävlar i när kommunen ska vara ”attraktiv”. Om jag fick bestämma skulle visionen istället beskriva vilket liv som är möjligt att leva som människa i Örebro. Med ord som människor faktiskt kan förstå. Hur vi vill att människorna som bor i Örebro har det, och hur de upplever sina liv. En vision med känsla, och som syftar till mänskligt välbefinnande. Och visionen skulle också tydligt beskriva vårt förhållningssätt till jorden vi lever på. Att livet i Örebro ska levas utan att vi skadar och utarmar naturen, som vi gör idag.

Och sen skulle jag försöka se till att allt vi gör i kommunen genomsyrades av visionen. En vision för örebroarnas livskvalitet – inom ramen för de ekologiska gränserna. Där ekonomin är bara ett verktyg för att nå målet, aldrig ett mål i sig.

Publicerat av

Sara Bronner

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *